Megfelelő páratartalom a lakásban

Hogyan határozzuk meg a páratartalmat?

A vízpára mennyiségét a levegőben relatív értékben fejezzük ki. relatív páratartalom azt mutatja meg, hogy a levegőben lévő vízgőztartalom hány százaléka a levegő által, adott hőmérsékleten maximálisan befogadható mennyiségnek. Ha túl sok víz kerül a levegőbe, akkor ez már cseppfolyós formában kiválik. Ekkor kezd vizesedni a fal, a bútorok, a padló és egy idő után megkezdődik a penészképződés. Minél melegebb a levegő, annál több vizet képes magában tartani. A hideg felületeken gyorsan kicsapódik a pára. Ezért párásodik télen a szemüvegünk, ha meleg helyre érünk.
 

Miért nem jó a túl alacsony vagy a túl magas páratartalom?

 A száraz levegő kiszárítja az orrot és a nyálkahártyát. A túl magas és a túl alacsony páratartalom pedig asztma, allergia kialakulásához és dohos szaghoz vezet. Az egészséges szint 40 - 60 % között mozog a lakásban. Téli időszakban inkább 40 -50 % a megfelelő, nyáron pedig 50-60 % az optimális. A bal oldali ábrán a zöld sáv jól mutatja, hogy az ideális páratartalom mellett alig életképesek a szennyező anyagok, mint pl. baktériumok, vírusok, penészgomba, poratkák. Ha a zöld sávban mozog az érték, akkor biztos, hogy nem alakul ki a penész a falakon, vagy az ablakokon. Ebben a sávban a legegészségesebb a levegő és a legjobb a közérzetünk is. A légzőszerveket ábrázoló ábra is azt példázza, hogy mind a túl alacsony, mind pedig a túl magas páraszint légúti megbetegedéséket okozhat. Párátlanító készülékeinkkel az egészséges sávban tudja tartani a levegő nedvességét. Ez egyrészt csökkenti a már kialakult légúti betegségek tüneteit, másrészt megelőzi ezek kialakulását. Könyvtár, irattár, szerverterem stb. esetén is kiemelkedően fontos az ideális páratartalom, hiszen különben tönkremennek az iratok és a könyvek. Páramentesítő berendezéseink kiválóan alkalmasak ezen területek karbantartására is. Ezekkel nem csak egészségessé teszi a környezetét, de kellemesebbé is.

Mi szükséges a páratartalom méréséhez?

A pontos értéket páramérő hygrométer segítégével mérjük. De a túl száraz és a túl párás környzetetet egyaránt megérzi az érzékeny orr is.

Hogyan távolíthatom el a fölösleges párát a levegőből?

Részletes ismertetőért a párátlanító gépeinkről kattintson ide: Páramentesítő, Penészmentesítő készülékek Különböző felhasználási területekre és méretekre más más típust ajánlunk.

További kérdésekkel a páramentesítőkről kihez fordulhatok?

 További kérdések esetén kérem keressen minket elérhetőségeinken: vevőszolgálat

Forgalmaznak uszodába való nagyteljesítményű páramentesítőket is?

 Igen, az uszodai párátlanításról itt olvashat bővebben: páramentesítő uszodába