Menü
Kosár

A penész kezelése a páramentesítés megkezdése előtt

Penészgombák kezelése a páramentesítés vagy falszárítás megkezdése előtt

Fontos tudnivalók, melyekre eddig kevesen gondoltak!

Ha a penészgombatelep még a falon van, a felület kiszáradásával a gombatelepben termelődött spórák is kiszáradnak és nagy mennyiségben a levegőbe szóródnak. Ezért a még penészes falat nem szabad szárítani!

Kérjük, az egész dokumentumot olvassa el, mert csak egészében értelmezhető.

A penészedés végleges felszámolásához a penészgomba kifejlődésének okát kell megtalálni és megszűntetni. Enélkül a penészedés rendszeresen kiújulhat. A penészedésnek számos oka lehet, de minden esetben nedvesség, víz jelenléte kell hozzá. A lehetséges okok, a teljesség igénye nélkül: rossz hőszigetelés, elégtelen szellőzés, nem megfelelő talajvíz szigetelés, csőtörés, tető beázása, vagy a magas páratartalom stb.

A nedves falak, még a fenti műszaki hibák kijavítása után is sokáig, akár évekig megtarthatják a nedvességet, ami miatt a penészedés újra és újra megjelenik. Nagyon fontos tehát a falak kiszárítása, melyhez a falszárító, páramentesítő, más néven párafaló készülékek használata javasolt.

A penészgombatelepet a falszárítás megkezdése előtt szakszerűen kell kezelni, mert, ha azt egyszerűen csak leseperné, vagy leszárítaná, akkor az közben szétszórná a spórákat.  

Kétféle eset fordulhat elő, melyeket az alábbiakban mutatunk be:

Első eset: a penészgombatelep vékony rétegben található ép felületű, páraáteresztő festékkel fedett falon. Ez esetben a kezelés módja egyszerűen a fal lefestése oltott mésszel, (amennyiben eredetileg mészfestés volt a falon), minden más esetben légáteresztő penészgátló falfestékkel. A penészgombatelepeket a falszárítás előtt le kell fedni e festékréteggel. Ez egyrészt elpusztítja a gombát (ezért nem képes tovább nőni és fertőzést okozni), másrészt e festék fedőréteget képez, ami megakadályozza, hogy a gomba spórái a levegőbe szóródjanak. Az elpusztult spórák is allergizálhatnak az erre érzékeny emberek esetében, ezért fontos az, hogy festékréteggel megakadályozzuk a levegőbe szóródásukat. 

Kérje szakember tanácsát a megfelelő légáteresztő penészgátló festékek, illetve adalékanyagok használatáról. Figyelembe kell venni azt is, hogy előtte milyen festék volt a falon.

Második eset: dörzsölés vagy kaparás szükséges.

Ennek háromféle oka lehet:

1) a fal nem festhető, mert túl vastag rajta a penészréteg.

2) a penészgombatelep fonalai mélyen a falba hatolnak. Ez pl. akkor fordul elő, ha a fal salétromos, vagy fellazult, táskásodó, pergő vakolatú, vagy pedig a penészgomba tapétán van.

3) a penész nem páraáteresztő festéken van. Ezek a festékek lassítják a fal kiszáradását, ezért ezeket érdemes lekaparni a falról.

Dörzsölés vagy kaparás előtt nedvesítse be penészrétegeket! A nedvesítés lényege, hogy minél kevesebb por keletkezzen, ami spórákat tartalmaz. A felületet óvatosan, közelről permetezze be hipóval (Tízszeres hígításban), vagy más klóros fertőtlenítőszerrel, pl. Solvocid (ötvenszeres hígításban), Stericlean. Majd a még nedves, laza vakolatot kaparja le. Mielőtt kiszáradnának az eltávolítandó rétegek, frissen felbontott desztillált vízzel óvatosan újra és újra benedvesítheti azokat, hogy jelentősen csökkentse a spórák és a por levegőbe szóródásának mennyiségét. (A szerek által elpusztult spórák is allergizálhatnak az erre érzékeny emberek esetében. Emiatt nem szárítjuk a lekezelt, esetleg szétmaszatolt penészrétegeket paramentesítő készülékkel. Ezért fontos, hogy minél kevesebb szóródjon a levegőbe és a műveletek befejezése után lefedjük az érintett felületeket.)

A műveletek után, amint lehetséges, vakolja be, vagy fesse le ezeket a rétegeket légátersztő, penészgátló termékekkel. Igèny esetèn használjon légáteresztő glettanyagot is a vakolat ès a festèk közè.

A lekaparás során használjon védőfelszerelést (FFP3-mas maszkot, védőszemüveget, zárt ruházatot, gumikesztyűt, sapkát), közben folyamatosan szellőztessen. Tartsa be a vegyi anyagokra vonatkozó biztonsági utasításokat is. Az épület többi részét műanyag fóliával zárja le, hogy megakadályozza a spórák átterjedését a többi helyiségbe. A bútorokat vigye ki a helyiségből vagy légmentesen takarja le azokat. Matracokat, kárpitozott bútorokat, könyveket nagyon nehéz utólagosan megtisztítani a rászóródott spóráktól, ezért ezeket mindenképpen vigye ki a helyiségből. A kibontott épületanyagot helyezze műanyag zsákba és zárja le. Ezután a padlót alaposan és több soron takarítsa fel a spórák megtisztítása érdekében. Lehetőleg nedves tisztítással. (A laminált padlót pl. nem szabad eláztatni, max. enyhén nedvesen feltörölni.) A spórák feltisztításához használt eszközöket ezután dobja ki.

Ezt követően alakítson ki új falfelületet páraáteresztő, gombaölőszeres festékréteggel. Az ún. szárítóvakolat szintén megfelelő, melynek összetétele a kiszáradásnak kedvez. Ha glettet is használ, abból is a légáteresztő típusokat javasoljuk.

A penésszel szennyezett részek elfedése előtt és még poros környezetben ne használja a falszárító vagy páramentesítő gépet, hogy az közben ne szívja be a szennyeződéseket.

A penész elfedése és a por eltűntetése után viszont használhat páramentesítő készüléket a penész újbóli kialakulásának megakadályozása érdekében.

Ugyanakkor minden rétegnek megvan az előírt optimális száradási ideje, hőmérséklete és páratartalma. Ezeket sem elhamarkodottan szárítani, sem késleltetni nem érdemes.

A vakolás, glettelés, vagy festés optimális száradási idejének betartása után tartson megfelelő páratartalmat, mert kb. 3-4 nap alatt újra megtelepedhetnek a penészgombák. (Ekkor még szabad szemmel nem látható, kis méretű telepek formájában van jelen a gomba).

Arra biztatjuk a felhasználókat, hogy keressék meg azokat a festékeket, vakolatokat, gletteket és penészgátló adalékanyagokat, melyek a legkevesebb káros anyagot bocsájtják ki, de hatékonyak. Ma már több ilyen légáteresztő, penészgátló termék létezik, és érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik mit tartalmaz és melyik a legegészségesebb.

Amennyiben megteheti, érdemes az egész folyamatot hozzártő szakemberre bízni, mert ez egy külön szakma rengeteg felmerülő szakmai kérdéssel. A szakamebert pedig érdemes tájékoztatni a fenti információkról. Ha saját maga végzi a műveleteket, kérjük, tájékozódjon a további technológiai részletekről szakmai oldalakon, mert mi nem vagyunk festéshez értő szakemberek!

Még egy hasznos információ: A páramentesítők belsejét és belső hűtőbordáit időnként szakszervizben ki kell tisztíttatni. A gépet visszaküldheti hozzánk, vagy bármely más klímatechnikai szakszervizhez. Erről további részleteket olvashat minden egyes háztartási páramentesítőnk termékleírásának a végén.

A célunk a fenti cikkel az, hogy a felhasználók minél tudatosabban alkalmazzák a páramentesítő készülékeket, melyeket Magyarországon ma már több tízezren megszerettek és elégedetten használnak. Örülünk, ha majd Ön is megosztja velünk a tapasztalatait!

Kérjük, ide kattintva tekintse meg a páramentesítőket és válassza ki az Önnek megfelelő típust: Háztartási páramentesítők