A megfelelő páratartalom meghatározása több szempontból is fontos a lakók számára. A páratartalom nem más, mint a levegőben lévő vízgőz mennyisége. Az adott helyiség, valamint a külső környezet közötti hőmérséklet különbsége befolyásolja. Mennyisége folyamatosan változik. Nézzük, mit tehetünk azért, hogy elégedettek legyünk az otthoni levegővel, és elmondhassuk, ideális a páratartalom a lakásban.

 

Ideális páratartalom a lakásban télen és nyáron

 

Főként télen okozhat nehézségeket a lakás páratartalmának csökkenése, ami leginkább a központi fűtéses lakásokra jellemző jelenség. 

 

Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról. Ezt az adatot az úgynevezett higrométerrel tudja ellenőrizni. 

 

A megfelelő páratartalom előnyei 

 

Az webáruházunk szakértői szerint az elégséges páratartalom

 

  • Egészségesebb környezetet teremt

A légúti nyálkahártyák, valamint a szem és a bőr egészségét védi, azok nem száradnak ki. A nedves légúti nyálkahártya csillószőrei tudják végezni a munkájukat, és távozásra késztetik a kórokozókat.

 

Így tud párásítani 40% alatti páratartalom esetén

 

Gondoskodjon a nedvességtartalom utánpótlásáról! A túl száraz levegő olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például légzési problémák, orrvérzés, a bőr kiszáradása és torokfájás. Szerencsére van megoldás. A hidegpárásítók apró cseppekre bontják a folyadékot, ami páraszerű alakban jut ki a szoba levegőjébe. 

 

A páramentesítők használatának ideje magas páratartalom esetén jön el

 

Amennyiben meg szeretné előzni a penészgombák, az atkák és bizonyos rovarok elszaporodását, valamint elejét venné az allergia tüneteinek, csökkentse a levegő nedvességtartalmát. Erre kiváló eszköz egy páramentesítő, és így még a víz lecsapódása is megakadályozható az ablakokon és a falon. 

 

Jelentős vízgőz felszabadulásakor, például főzés, vasalás, zuhanyzás, fürdés után van rá kifejezetten szükség. Valamint télen, mivel a külső hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint az otthonunk falain belül lévő, és így jobban oda kell figyelni a páratartalom mennyiségére.

 

Tipp: több szellőztetéssel és a fűtési szokások helyes alakításával még jobban fokozható a páramentesítés.

 

Páramentesítő készülékeinkre mindig számíthat. Már HEPA szűrős modellt is rendelhet a webáruházunkból!

 

Ideális páratartalom a lakásban esztétikus készülékekkel

 

Azt javasoljuk, hogy a páramentesítő készülék kiválasztásakor vegye figyelembe a helyiség méretét, a víztartály kapacitását és a készülék zajszintjét. A méretesebb víztartályú, csendesebb készülékek mellett lehet aludni, és akár egész éjszaka üzemeltethetők, vigyázva a család álmát. 

 

A párásítók, illetve a párátlanítók kézzel fogható előnyeik mellett dizájnos díszítőelemek is lehetnek, melyek feldobják a lakás vagy a munkahely bármely helyiségét. 

 

Tipp: a rendszeres takarításról se feledkezzen el, így mindig higiénikus levegőben tartózkodhat otthon.

 

Párásítás vagy párátlanítás? Csak mérje meg a levegő páratartalmát, és tudni fogja, mire van szüksége, hogy megteremtse a megfelelő levegőt a családja számára a lakásban.


Ha szívügye az ideális páratartalom megteremtése a lakásban, a Páramentesítés néhány lépésben című cikkünk is érdekelheti.