A külső szemrevételezéskor száraznak tűnő anyagok is tartalmaznak nedvességet, melyek meghatározásához nedvességmérő műszer használható. Az eszköz segítségével nem szükséges a vizsgált anyagot roncsolni.

 

Az anyagok belső nedvességtartalmának megállapítása több szempontból is fontos. A túlzott víz és páratartalom okozhat penészesedést, míg a száraz belső miatt az anyagminőség változhat.

 

A nedvességmérő műszerek közül a WDH 318 típusú készülék egyszerű kezelhetősége, pontos és megbízható mérése miatt vált népszerűvé. A 9V akkumulátorról üzemelő berendezés egy kézzel üzemeltethető. Az LCD kijelzőn egyértelműen leolvashatóak a mérési adatok, a határértéken túli információk érzékeléséről hangjelzéssel figyelmeztet. A különböző anyagok nedvességtartalmának megállapításához elegendő hozzáérinteni a falhoz, bútorhoz az eszközt, és akár sorozatmérést is képes gyorsan, egymás után végezni.

 

Miért szükséges a nedvességmérő műszer használata?

 

Alapvetően kétféle oka lehet a nedvességmérő műszer alkalmazásának. Az egyik a fa- és építőanyagok nedvességtartalmának megállapítása, másrészt pedig a pára okozta károsodások felmérése. 

 

Az eltérő funkcióval rendelkező helyiségek páratartalma változó. Ahol folyamatos az emberi jelenlét, ott 60% feletti páratartalomnál nem lehet több, így itt a szerkezeteken átszivárgó nedvesség sem megengedett. A viszonylagos szárazságra kell törekedni a kevésbé használt területeken, mint a kazánház, garázs, ahol az átszivárgó vízpára szinte azonnal elpárolog. A műszer használatával megállapítható, hogy a fal milyen típusú, így időben, szervezetünk károsodása nélkül gondoskodhatunk a megfelelő szigetelés kialakításáról.

 

Otthoni használatra

 

Az eszköz segítségével rendkívül pontos képet kaphatunk például a tüzeléshez vásárolt tűzifa belső állapotáról. Azok számára, akik fatüzeléssel oldják meg a fűtést, melegvíz-ellátást, kényes kérdés, hogy a tüzelő mennyire vizes. Hiszen a magas nedvességtartalmú farönkök nem alkalmasak a használatra, mert füstölnek, kevésbé gyulladnak be. A nagy mennyiségű füst a kazánt is károsíthatja, így otthoni használatra is érdemes beszerezni egy nedvességmérő műszert.

 

A károsodások felméréséhez

 

Az épületek beázása során a bútorok, falak vízzel szívják meg magukat, mely miatt a párásodás mértéke növekszik. Ennek hatására beindulhat a penészesedés folyamata, ami az egészségre káros hatással van. A penészgombák okozta légúti megbetegedések mellett a bútorok, épületelemek károsodása is megkezdődik. A nedvességmérő műszer segítségével könnyen megállapítható, hogy mely területek érintettek a vizesedésben, majd páramentesítő készülék használatával elkezdhetjük az ideális páratartalom kialakítását.

 

A páramentesítő készülékek többféle méretben és funkcióval készülnek, kielégítve az eltérő igényeket. A praktikus eszközökön egyszerűen beállítható a kívánt páratartalom, melynek eléréséig a készülékek önműködően üzemelnek. Ezzel biztosíthatjuk, hogy gyorsabban menjen végbe az anyagok száradása, többek között akkor, ha vezetékes vízkár miatt áznak el a berendezések, falak. Amennyiben folyamatos külső behatások miatt történik a vizesedés, érdemes előbb az okot feltárni és elhárítani, így biztosítva a megfelelő életteret.


Nemcsak szakemberek, hanem hobbi barkácsolók és az egészségük megőrzéséért tenni akarók számára is hasznos eszköz a nedvességmérő műszer, mely egyszerűségével és pontos eredményeivel kiváló lehetőség az anyag roncsolásmentes méréshez. Kollégáink további bővebb információval szolgálnak az eszközök kiválasztásával, használatával kapcsolatban.