A lakásban a páratartalom árulkodik arról, mennyi víz van a levegőben. A levegőben lévő víz mennyisége a kontinentális éghajlat alatt ideális esetben 45-55% körüli. Számunkra ez a megszokott, szervezetünk ehhez alkalmazkodott. Ezért ha figyelünk arra, hogy otthonunk páratartalma ennél ne legyen se alacsonyabb, se magasabb, megfelelő környezetet teremtve jól érezhetjük magunkat. 

 

A legegyszerűbb megoldás a páratartalom ellenőrzéséhez egy klímamérő műszer beszerzése. Ezek az okos kis kütyük figyelmeztetnek arra, ha túl sok vagy túl kevés a nedvesség a levegőben. Ráadásként még az időt is mutatják és ébresztő funkcióval is bírnak. 

 

Nemcsak télen fontos a lakásban a páratartalom szintje! 

 

Az emberek többsége abban a hitben él, hogy a páratartalom szintje otthonunkban csak a téli hónapokban lényeges. Azonban ez nem így van, hiszen a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma nyáron is ugyanúgy meghatározó abban, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben.

 

Az igaz, hogy a magas páratartalom az esetek túlnyomó többségében télen jellemző. A nedves helyiségekben alakul ki először, mint a fürdőszoba, konyha. A fürdőben a forró zuhany után megfigyelhető, ahogy cseppekben jelenik meg a nedvesség. Ezért az a legjobb, ha ablakkal nem rendelkező fürdőszobában nem szárítunk mosott ruhát, és nyitva hagyjuk az ajtót a szellőzéshez. A konyha is problémás lehet a lakás páramentesítése szempontjából. A főzés, vízforralás ideje alatt az edényekre tegyünk fedőt, a szellőztetés pedig elengedhetetlen. 

 

Sokan nem is gondolják, hogy a növények is elősegíthetik a páratartalom növekedését lakásunkban. Persze a megoldás nem a növények elajándékozása, a sűrűbb szellőztetés mellett kellemes díszei lehetnek otthonunknak. 

 

Nyáron inkább az alacsony páraszint a probléma, ami nyálkahártyánk kiszáradásához vezethet. Kellemetlen, amikor az alacsony páratartalom miatti köhögés, irritáció zavarja meg az éjszakai pihenést.

 

Otthonunk páratartalma is szabályozható?

 

Azok számára, akik még nem néztek körül webáruházunkban, biztosan hihetetlennek tűnik a kérdés. Pedig a válasz igen: a páratartalom a számunkra megfelelő szintre beállítható, sőt be is programozható. A piacon ma kapható páramentesítők közül a legmodernebb technológiával működő készülékek találhatók meg kínálatunkban. Ezek többségénél alapbeállítás az időzíthetőség is. 

 

A WHD 520 EB párátlanító például a kiváló német márka, az Aktobis terméke. A berendezés funkcióit tekintve nyugodtan nevezhetjük multifunkciósnak, hiszen mérőműszerként, páramentesítőként vagy ventilátorként ugyanúgy megállja a helyét, mint elektromos ruhaszárítóként. 

 

Akár folyamatos működésre is alkalmas, monitorozza a páratartalmat és amikor az túl magassá válik, bekapcsol. Napi 20-25 liter vizet szív el. Időzíthetjük a működését, az otthon töltött órákra beállítva az indítást. Rotációs kompresszora lehetővé teszi az éjszakai működést is, a halk berendezés nem zavarja meg az álmunkat, viszont nyugodt éjszakát biztosít.

 

Szakértő segítség a pára ellen

 

Akárcsak az említett páramentesítő, webáruházunk más termékei is biztosítják számunkra lakásunk optimális páratartalmát. A legtöbb termék, ami áruházunkban kapható, könnyen mozgatható és esztétikus, így könnyű megszeretni őket. 

 

A kínálatban találhatunk digitális páratartalom- és hőmérsékletmérő műszereket, ózongenerátorokat, valamint légtisztítók széles választékát.

 

Bármire is van szükség ahhoz, hogy otthonunk levegője egészséges maradjon, nálunk megtalálható!