Otthonunk hőmérséklete rendkívül fontos szerepet játszik életminőségünk szempontjából. Valódi menedéket jelent a jól beállított hűtés vagy fűtés. Az okos hőmérséklet-szabályozással energiát spórolhatunk, mely hatására költségeink is csökkenhetnek. A temperálás segítségével állandó hőfokot tudunk biztosítani.

 

A modern fűtő- és hűtőberendezések használata lehetővé teszi, hogy mindig az ideális hőmérsékletet tudjuk biztosítani a lakásban. De a temperálás nemcsak az otthoni környezeten tud javítani, hanem az épületek állagának megóvásában is segíthet, a nem lakáscélra használt helyiségekben is. Kicsit bővebben utánajártuk, hogy miért hasznos a temperálás, és milyen eszközökkel tudjuk elérni.

 

Hőmérséklet-szabályozás

 

A téli időjárásban a helyiségek felfűtése komoly költségeket jelenthet. Az egyenletes hőfok megtartására használhatunk például olyan fali vagy padlókonvektort, mint a Trotec TCH 2510E készülék, mely energiatakarékos módon képes nemcsak a lakott épület, hanem többek között a garázs, télikert, nyaraló hőmérsékletének fenntartására is.

 

Az automata hőmérséklet-szabályozóval kiegészített eszköz hatékony fűtőeleme kiváló hőelosztást garantál. Ablaknyitás-érzékelője biztosítja, hogy a nyitott nyílászárón beáramló hideg érzékelésekor csökkenti teljesítményét, így energiát takarít meg számunkra. Mivel túlmelegedés elleni védelemmel is ellátott, így magára hagyhatjuk a nem használt épületben, időzítő funkciójával pedig beállítható a pontos működési időtartam és fokozat. Ezzel hatékonyan tudjuk temperálni a helyiség levegőjét.

 

Miért fontos a temperálás?

 

A temperálás, vagyis a hőmérséklet megfelelő szabályozása több szempontból is fontos. Elsődleges az egészségvédelem, hiszen a túl meleg vagy az alacsony hőfok miatt is károsodhat szervezetünk. Az optimális hőmérséklet kialakítására lehetőséget nyújtanak az automata rendszerek és a termosztátok.

 

Az energiahatékonyság szempontjából is jelentős kérdés a temperálás. A levegő hőmérsékletének szinten tartását nehezebb úgy elérni, hogy szakaszosan történik meg a felfűtése egy helyiségnek. A jobban kihűlt épületet nagyobb energiaigénnyel tudjuk ismét melegebb hőfokra felfűteni, mintha hosszabb időn keresztül egy alacsonyabb, de még kellemes környezetet alakítunk ki.

 

Gondoljunk például a nyaralók időszakos használatára, amikor csak havonta egyszer töltünk időt az épületben és hirtelen kell a hideg környezetet élhető hőmérsékletűre fűteni. Válasszuk inkább azt a megoldást, hogy egy háztartási fűtőberendezést folyamatos, alacsony hőfokon üzemeltetünk, majd az érkezésünkkor csak minimális energiafelhasználás szükséges az épület felfűtésére. A vízcsövek is könnyen elfagyhatnak, ha nem használunk temperáló fűtést.

 

Temperáló fűtés

 

Sokan úgy gondolják, hogy azzal spórolhatnak meg jelentős összegeket, ha egyáltalán nem használják a fűtést. Néhányan amikor dolgozni indulnak, vagy pár napra elutaznak, teljesen lekapcsolják a radiátorokat, amivel azonban több kárt okozhatnak, mint hasznot. 

 

A lassan kihűlő épület újra felfűtése ugyanis jóval nagyobb energiafelhasználást igényel, és ezzel óriási költségbe verjük magunkat, mintha folyamatosan, alacsonyabb hőfokon temperálást végeznénk, vagyis lakóépületek esetében 17-18 fokon, míg nem lakáscélú helyiségekben a fagymentesítés érdekében 7 fok körüli állandó hőmérsékletet biztosítunk.


Legyen Ön is körültekintő, amikor a fűtés beállítását tervezi, hogy költséghatékony módon vészelje át a téli hónapokat. Kollégáink szívesen válaszolnak a kérdésekre a temperálás témájával kapcsolatban.