Ha az a szomorú tény áll elő, hogy penészesedik a lakásunk, akkor nem elég egy festés, vagy valamiféle felületi kezelés, hanem a dolgok mögé kell ásni, és a kiváltó okot kell megszüntetni. Olyan ez, mint az embereknél a fájdalom: nem elég a tünetet kezelni, az okot kell megtalálni, és orvosolni. Sajnos sok háztartást érint a probléma, sokan kutatják a módszert, hogy vajon mi a leghatékonyabb penész ellen. Nehéz erre válaszolni.

Tényleg az az első, hogy kiderítsük, hogy mi okozza a problémát. Ha nem valami építészeti, kivitelezési problémáról van szó, akkor egyértelműen a helyiség magas páratartalma a felelős a penész kialakulásáért. Fontos a rendszeres szellőztetés, a levegő cserélése, hogy a kinti és a benti páratartalom egyensúlyban legyen! Ha a szellőztetés kevésnek bizonyul, akkor hatásos szokott lenni a párátlanító készülékek alkalmazása, mely segít megszüntetni a magas páratartalmat, és ezzel egyben a penészesedést is megelőzi. A párátlanító berendezést használók tapasztalatai egyértelműen alátámasztják, hogy az ilyen szerkezetek elvonják a fölösleges nedvességet a levegőből, ezáltal csökken a benti páratartalom, aminek következtében először csökken, majd teljesen megszűnik a penészesedés oka, de a meglévő telepeket speciális módszerekkel el kell távolítani.

Többféle párátlanító készülék van forgalomban, többnyire a helyiség méretéhez kell vásárolni a szerkezetet. Ezeken beállítható a kívánt páratartalom, s automatikusan tartja azt az értéket. Miután a levegő párásabb lesz a kívántnál, akkor bekapcsol a berendezés. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mekkora a lakásunk, szobánk páratartalma, szükségünk van egy páratartalom mérő eszközre. Ha a lakásunk páratartalmát az optimális szinten tartjuk, már sokat tettünk a penész ellen.