Otthonunk párás levegője rövid idő alatt átnedvesítheti a szoba falait, kevésbé lesz élhető a lakóhelyünk a vizes kipárolgás miatt. A pára bizonyos mértékig nem ellenségünk, hiszen fűtési időszakban a száraz levegő ugyanolyan káros hatással lehet szervezetünkre, mint a túl nedves környezet. A megfelelő páratartalom kialakításához érdemes páramentesítő készüléket beszerezni, mely ideális lakóhelyet biztosíthat számunkra. A páramentesítő készülékek használatakor keletkező kondenzvíz elvezetése okozhat némi problémát.

 

Cégünk kínálatában többféle technológiával készült páramentesítő készülék kapható, azonban valamennyinél közös pont a kondenzvíz elvezetésének szükségessége. 

 

A gépek belsejében lévő gyűjtőtartály egy ideig tárolja a lecsapódó párát, azonban ezek űrtartalma véges, így érdemes mielőbb megoldani a kondenzvíz elvezetésének problémáját. 

 

Hogyan alakul ki a kondenzvíz?

 

A páramentesítő készülékek működési elve egyszerű. Miután a helyiségben lévő párás levegőt beszívja a rendszer, a készülék belsejében egy hideg hőmérsékletű felülettel érintkezve a beszívott levegőben lévő víztartalom kicsapódik, majd egy gyűjtőtartályba kerül. 

 

Az összegyűlt kondenzvíz bizonyos mértékig tud csak a készülék belsejében tárolódni, ameddig a tartály meg nem telik. A nagyobb teljesítményű, háztartásban használható készülékek akár 25 liter/nap mennyiségű kondenzvizet is kitermelhetnek, azonban a gyűjtőtartály mérete ennél jóval kisebb, így gondoskodnunk kell a kondenzvíz elvezetéséről is.

 

A vízelvezetés szabályokhoz kötött

 

A kondenzvíz elvezetésére szigorú szabályozás vonatkozik, ha az épületeken kívül vezetik el a vizet. Az épületek falazatán lecsurgó víz károkat okozhat a vakolatban, a festésben, így a megfelelő állagmegóvás érdekében fontos a tökéletes vízelvezetés. 

 

A közterületre csöpögő kondenzvíz szintén jelenthet problémát, hiszen a járókelőknek okozott kellemetlenségeken kívül károsíthatja az utcai burkolatot, kimoshatja az épület aljzatát. A páramentesítő készülékek kondenzvíz elvezetésénél törekedjünk arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően építsük ki a víz útját.

 

Hogyan oldjuk meg a kondenzvíz elvezetését?

 

Amennyiben nincs kialakítva a kondenzvíz elvezetése, előfordulhat, hogy túlfolyik a lecsapódott pára a készülékből, ezzel kárt okozva. Igaz, hogy modernebb készülékek rendelkeznek túlfolyás elleni védelemmel, azonban így sokkal macerásabb a működtetés. Mindig figyelnünk kell, hogy üres legyen a tartály, ha pedig nem tartózkodunk otthon, akkor párás időben akár a nap közepén is leállhat készülékünk. 

 

A víz elvezetésének egyik biztonságos módja a gravitáció használata. A kivitelezést végző szakember a gyűjtőtálca lejtésének pontos beállításával tudja megoldani, hogy a készülékből kivezető csőbe akadálymentesen kerüljön a víz, és a szabályosan kialakított útvonalon keresztül távozzon a helyiségből. 

 

Olyan helyeken, ahol a gravitációs elven alapuló kondenzvíz elvezetésére nincs lehetőség, megoldást jelenthet a mobil páramentesítő készülékbe szerelhető kondenzátumszivattyú. A kis méretű eszközt a páramentesítő tartály aljára tapadókoronggal helyezzük. Energiatakarékos, hiszen csak akkor lép működésbe a szivattyú, amikor a tartályban a víz egy bizonyos magasságot elér. A szivattyú teljesítményével maximum 3 méteres magasságig tudjuk a kondenzvizet eljuttatni. 


Kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre a páramentesítő készülékkel kapcsolatos kérdések megválaszolásában, illetve segítséget nyújtunk a kondenzvíz elvezetésére vonatkozó problémák megoldásában is.