Az UV fény fertőtlenítő hatása egyre népszerűbb, és elérhetővé válik az otthonokban és az üzleti környezetben is. Az UV fertőtlenítő eszközök hatékonyan tisztítják meg a felületeket és a levegőt, így hozzájárulnak az egészséges és higiénikus környezet fenntartásához. Fontos azonban, hogy helyesen és biztonságosan használjuk ezeket az eszközöket, és továbbra is tartsuk be a megfelelő higiéniai szokásokat. 

 

Egyes légtisztító berendezések, melyek működésük során UV fényt is használnak, hatékony és környezetbarát megoldást jelentenek, így érdemes megfontolni egy ilyen készülék otthoni használatát. A légtisztító berendezések működésével, használatával kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány információt cikkünkben, elsősorban az UV fény fertőtlenítő hatása szempontjából vizsgálva a kérdést.

 

Az UV-sugárzásról

 

Az UV-sugárzásnak két fő típusa létezik: az UV-A és az UV-C. Az UV-A sugárzás az emberi szem számára látható fény, míg az UV-C sugárzás, rövid hullámhossza miatt nem látható. Az UV-C sugárzás azonban rendkívül hatékony a baktériumok, vírusok és gombák elpusztításában, mivel károsítja a mikroorganizmusok DNS-ét, így megakadályozza szaporodásukat és elpusztítja őket.

 

A kínálatunkban kapható NeoTech XJ-3900A nagy kapacitású légtisztító berendezés egyik előnye, hogy rendelkezik beépített UV lámpával, melynek vírus- és baktériumölő hatását kihasználva teszi még jobbá az otthoni levegőt. Az eszköz akár 60 nm méretű helyiségben képes kiváló levegőminőséget biztosítani. Különösen ajánlott olyan családoknál, ahol asztmás vagy allergiás személy él, hiszen a hatlépcsős szűrőrendszer használatával megszabadulhatunk a nem kívánatos szennyeződésektől. 

 

Az UV fény fertőtlenítő hatása

 

Az UV fertőtlenítő eszközök használata azonban nemcsak a háztartásokban, hanem az egészségügyi intézményekben is rendkívül fontos. Az UV-sugárzás ugyanis képes elpusztítani a kórházi fertőzésekért felelős baktériumokat és vírusokat is. Emiatt a kórházakban, magánegészségügyben egyre gyakrabban használnak UV fényt is alkalmazó berendezéseket a szobák és kórtermek levegőjének tisztítására.

 

A légtisztító berendezések az UV fény fertőtlenítő hatása mellett több lépcsős szűrőrendszert használnak, melyek mindegyike más típusú veszély elhárítására képes. A berendezések első védelmi vonalát az előszűrők alkotják, melyek a nagyobb piszkot, szöszt, szőrszálakat szedik össze a levegőből. 

 

A HEPA-szűrők a finom por, poratkák, 0,3 mikrométer nagyságú szennyeződések szűrésére alkalmasak. A betét tisztítása egyszerű, hiszen vízzel könnyen kimosható. Az aktívszén-szűrő betét illékony szerves vegyületek, cigarettafüst szűrésére megfelelő eszköz, melynek karbantartása az éves cserével oldható meg. A kínálatunkban kapható levegőtisztító berendezések mindegyikének megvan az előnye, bár eltérő működési elven dolgoznak, mégis tökéletesen alkalmasak a hatékony légtisztításra.

 

Káros hatások ellen

 

Ugyan az ózonréteg vékonyodásával a kültéren tapasztalt UV fény ereje sokszor káros, mégis a légtisztító berendezésekben elhelyezett fénysugár nem okoz problémát a szervezetünkre nézve. Az ipar által termelt szennyeződés, a gépjárműforgalom okozta károsanyag-kibocsátás egyre inkább megterheli az egészségünket, így az otthoni levegő minőségének javítása fontos feladat. Ehhez pedig minden olyan eszközt be kell vetnünk, mely segítségünkre lehet.

 

A különböző légtisztító berendezések működésével, hatékonyságával kapcsolatban felmerülő további kérdésekre szakértő kollégáink szívesen válaszolnak elérhetőségeinken.