Az otthonunk párásodása többféle problémát okozhat, többek között az egészségünkre is ártalmas jelenség. Szerencsére például a klíma páramentesítő funkciója télen hasznos kiegészítő. A hideg évszakban ugyanis gyakoribb jelenség a párásodás, miután a nyílászárók általában egész nap zárva vannak, így nem tud a levegő megfelelően cirkulálni a helyiségekben. 

 

A zárt terekben kialakuló nedvesedés miatt az épület és a benne található ingóságok állaga is nagyban károsodhat, illetve szervezetünk számára is káros hatással van a vizes felületeken kialakuló gombásodás, penészesedés. Nézzük a megoldási lehetőségeket, melyek segítségével megszabadulhatunk a felesleges párától.

 

Mobil klíma előnyei

 

A legtöbben a klímaberendezések fix változatát építik be otthonaikba. Azonban egyes esetekben nincs erre lehetőség. A Trotec PAC 2100 X mobil klíma kiválóan alkalmas a helyiségek időszakos fűtésére-hűtésére, mely segítségével az optimális páratartalom is könnyebben kialakítható az épületben. A használaton kívüli készüléket egyszerűen elpakolhatjuk, mivel nincs fix bekötése a hálózatba, sem kültéri egység, melyet az épület homlokzatán kellene elhelyezni. 

 

A mobil klíma használata bérelt lakásokban vagy műemlékvédett épületek esetében kiváló választás, így a klíma páramentesítő funkciója télen is alkalmazható a falak megfúrása nélkül. Hasonlóan jó szolgálatot tehet a berendezés garázsok, víkendházak fel- vagy lehűtésére. 

 

Klíma páramentesítő funkciója télen

 

Praktikus megoldás a klíma használata akkor, amikor kevesebbet tudunk szellőztetni, viszont a berendezés fűtési lehetőségét használjuk. Az eszközbe épített hőmérséklet- és páratartalom-szabályozó érzékelők figyelik a helyiségben lévő nedvességtartalmat, és hűtőközegük használatával tudják kezelni a páratartalom mennyiségét.

 

A hidegebb évszakban a kültéri levegő lehűlése okán, az épület belső részeiben könnyen kondenzálódhat a pára - gondoljunk például az ablaküvegen belül végigfolyó vízcseppekre, mely penészképződéshez vezethet. A klímaberendezés üzemeltetésével az optimális páratartalom könnyebben beállítható.

 

Bár alapvetően a klímaberendezéseket hűtési és fűtési funkciókra tervezték, azonban egyes készülékek rendelkeznek kiegészítő páramentesítő lehetőséggel is. Éppen ezért javasoljuk, hogy kifejezetten a páramentesítésre kifejlesztett, kínálatunkban is kapható párátlanító készülékek közül üzemeljünk be egyet a lakásban.

 

Célzottan a párásodás ellen

 

A páramentesítő készülékek segítségével nemcsak a téli időszakban, hanem bármikor optimális szinten tudjuk biztosítani otthonunk páratartalmát, ezzel pedig nemcsak egészségünk megőrzéséért, hanem az épület és bútoraink állagának megóvásáért is sokat tehetünk. Az optimális 40-60%-os páratartalom kialakítása sokkal könnyebben megoldható, ha precízen beállítható párátlanító berendezést használunk, mintha egyéb módon oldanánk meg a levegő felfrissítését.

 

Ne vegyük félvállról a párásodás miatt kialakuló betegségek megelőzését, hiszen az allergia és asztma melegágya lehet a penészes lakás. A gombásodáshoz tökéletes táptalajt biztosítanak a nedves falak. A széthulló penészsprórák a légutakba kerülve lerakódhatnak, irritálják a légzőrendszert. 


Amennyiben további kérdések merülnek fel Önben a páramentesítéssel kapcsolatban, bátran keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeinken.