Néhány tippet gyűjtöttünk össze arra vonatkozóan, hogyan csökkentsük a páratartalmat. Hogy ez miért lehet fontos? Mert amellett, hogy a magas páratartalom kárt okoz az épület állagában, az egészségre is ártalmas. 

 

A megfelelő élettér kialakításához a helyiségekben átlagosan 45-55% közötti páratartalom az ideális. A vizes helyiségek, mint a fürdőszoba vagy a konyha ennél magasabb értéket is elbír, hiszen itt a kiáramló gőz miatt több a nedvességtartalma a levegőnek, mint a lakás többi részében. Többféle megoldás létezik arra, hogy optimális páratartalom legyen otthonunkban, például a páramentesítő készülék beüzemelése.

 

Egyszerű, energiatakarékos páramentesítés

 

A kínálatunkban a páramentesítő eszközök több típusa is megtalálható, melyek közül kiemelkedik a WDH 310 EKW digitális, wifi vezérlésű berendezés, mely német minőség és kiváló ár/érték arányú. Az energiatakarékos és könnyen kezelhető eszköz napi 12 liternyi párátlanító kapacitással rendelkezik, szenzoros szabályozója segítségével mindig optimális szinten tartja a helyiség levegőjének páratartalmát.

 

Előnye, hogy a dohos, nedves helyiségekben megszünteti a kellemetlen szagokat, a penészképződést, és az épület állagának károsodását is megakadályozhatja azáltal, hogy a nedvességet összegyűjti. Egészséges, egyensúlyban tartott párás levegőt biztosít a lakókörnyezetben.

 

Hogyan csökkentsük a páratartalmat egyéb módon?

 

A párásodás kialakulásának több oka is lehet, melyek mindegyike befolyásolja szervezetünk egészségét és az épület beltéri állagát is, főként a fából készült elemek sínylik meg a nedves környezet hatásait. Felmerül a kérdés, hogyan csökkentsük a páratartalmat, ha nem használunk elektromos páramentesítő készüléket.

 

A gyakori szellőztetés hasznos, rendszeresen nyissuk ki az ablakot, különösen zuhanyzás, teregetés, főzés után, hiszen ezen tevékenységek mindegyike magas páratartalmat produkál. Lehetőség szerint a mosott ruhákat kültéren szárítsuk vagy szárítógépben, ezzel is csökkenthető a helyiség nedvességtartalma. A tökéletes szigetelés a ház falán, a csövek és csapok területén szintén megakadályozhatja a felesleges vízpára képződését.

 

Páramentesítés és levegőszűrés

 

A legjobb megoldás mégis a páramentesítő készülékek használata, melyekből számos változat kapható kínálatunkban. Ugyanis általában ezen eszközökön pontosan beállítható a helyiség levegőjének nedvességtartalma, így ezt biztosítani tudja számunkra egész nap. Illetve a berendezésekben többféle szűrőbetét is megtalálható, mely segítségével egyben a levegőszűrés is megtörténik. A külső behatások, mint például a környezetet szennyező kipufogógázok vagy a dohányfüst, tökéletesen eltávolítható a páramentesítő beüzemelésével.

 

Az allergének, baktérium és aprócska szennyeződések szintén fennakadnak a filtereken, melyeket a legtöbb esetben egyszerűen tisztíthatunk saját magunk is folyóvízben. A páramentesítő készülékek azzal, hogy összegyűjtik a párát a levegőből, megakadályozzák a penész kialakulását. A sötét gombatelepek rendkívül káros hatással vannak szervezetünkre, hiszen allergiát, asztmát, súlyosabb esetben komoly légúti megbetegedéseket okozva. 


Összességében elmondhatjuk arra a kérdésre válaszul, hogyan csökkentsük a páratartalmat, a legjobb megoldás a páramentesítő készülék beüzemelése otthoni környezetben. Amennyiben további kérdés merülne fel a készülékek működésével kapcsolatban, szakértői kollégáink várják megkeresésüket elérhetőségeinken.