A penészmentesítő eljárásoknak köszönhetően megóvhatjuk otthonunkat a csúnya szürke foltoktól, amelyek a nedvesség hatására jelennek meg a lakásunkban. A penész spórái néhány nap után szaporodni kezdenek, amennyiben megfelelő feltételeket találnak maguknak; gyakorlatilag nincs is szükségük másra, csupán magas nedvességtartalmú levegőre, illetve lecsapódó párára.
Az emberi szervezet számára nagyjából az ötven százalékos páratartalom nevezhető ideálisnak. Természetesen ennél némileg alacsonyabb és némileg magasabb páratartalmú szobalevegőben is jól érezhetjük magunkat, de a túl száraz, illetve túl nedves levegő már kisebb-nagyobb egészségügyi problémák okozója lehet. Ráadásul a magas páratartalom elősegíti a különböző kórokozók, atkák és penészgombák szaporodását, amelyek közvetett módon számos légúti megbetegedésért tehetők felelőssé. 
A penészmentesítő berendezések képesek kivonni a felesleges párát a levegőből, így kellemes és egészséges környezetet biztosítva számunkra. Ráadásul a tartósan szabályozott páratartalomnak köszönhetően megszűnik a páralecsapódás. A már meglévő telepeket, kellő körültekintéssel fokozott elővigyázatossággal legyenek eltávolítva a páramentesítés megkezdése előtt.

A penészmentesítő eljárásoknak köszönhetően számos egyéb pozitív hatásnak is örülhetünk; mindenekelőtt megszűnik a spórák levegőben való keringése, ami kisgyermekek és az erre érzékenyek esetében megbetegedések okozója lehet. Másodsorban a levegő páratartalmának csökkentésével megelőzhető az ablakok folytonos izzadása. Mindezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy hatékonyabban óvjuk a lakásunk állapotát, illetve megkímélnek bennünket a rendszeres újrafestés költségeitől is. Mindezek tudatában igazán érdemes megfontolni a penészmentesítő használatát.