Dohos pincékben, túl párás levegőjű épületekben többször találkozhatunk a falakon fekete foltokkal. A legtöbben ugyan tudjuk, hogy ezt egy fajta gomba okozza, de azt, hogy pontosan mi a penész és hogyan tudunk ellene védekezni, már kevesebben ismerik.

 

A penészgomba soksejtű organizmus, mely különböző felületeken növekszik. Táptalaja elsősorban a nedves környezet és a kevés fény, de kiválóan megél a kevésbé jól szellőztetett nappaliban is. Káros hatásait és a penésztől való megszabadulás módjait mutatjuk be cikkünkben.

 

Mi a penész?

 

Első lépésként érdemes pontosabban megismernünk a penészgombát. A spórákkal szaporodó gomba kiválóan megél és terjeszkedik a 15 és 30 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. Kialakulását elősegíti a párás környezet, a lakásban elsősorban a téli hónapokban alakul ki, amikor kevésbé tudunk szellőztetni.

 

Biztosan tapasztalta már Ön is, hogy a túlzottan nedves környezetben az ablakon vagy rosszabb esetben a falakon folyik a víz, ez mind annak köszönhető, hogy nem megfelelő a helyiség szellőzése, így a lecsapódó pára kiütközik. A párátlanítás segíthet a penészgomba kialakulásának meggátolásában. Olyan eszközzel, mint például a digitálisan vezérelhető, egyszerűen kezelhető WDH310 EKW páramentesítő készülék, gondoskodhatunk otthonunk egyenletes és optimális páratartalmának kialakításáról.

 

Miért fontos a penész elleni küzdelem?

 

Sokan úgy gondolják, hogy a sötét penészfoltok a falakon és bútorokon csak esztétikai problémát jelentenek. Ez azonban téves elgondolás, hiszen a spórák belélegzésével számtalan, komoly légúti megbetegedés kialakulhat a penészes lakásban élőknél. Az asztmát és allergiát okozó gomba egyik legdurvább fajtája a fekete penész, mely méreganyagait szétszórva légúti vérzést és súlyosabb esetben visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat.

 

Emellett a falakon, fából készült bútorokon megtelepedett gomba károsítja az épület szerkezetét, meggyengítve ezáltal azt. A tapéta, festés és a szigetelés deformálódhat, az egész lakást átjárhatja a kellemetlen szag, mely egy idő után állagromlást és értékcsökkenést is eredményez.

 

Hogyan szabadulhatunk meg a penésztől?

 

Amennyiben már látható otthonunk valamely helyiségében a penészfolt, magunk is gondoskodhatunk annak eltávolításáról. A kisebb területek penészmentesítésénél is mindig szem előtt kell tartanunk néhány óvintézkedést. Mivel már tisztában vagyunk azzal, hogy mi a penész, így érthető, hogy maszkot, kesztyűt kell használnunk a folyamat során. Mindenképpen tartsuk szárazon a felületet, mert a nedves gombaspórák felszállva károsíthatják légzőszerveinket. Érdemes nagyobb területek eltávolítására már szakembert felkérni.

 

A penész kialakulásának megelőzésére több lehetőségünk adódik. Az ideális páratartalom kialakításával, mely általában 50-55% közötti érték, tehetünk azért, hogy egészségessé váljon környezetünk. A páramentesítő készülékek eltérő méretű helyiségek hatékony párátlanítására alkalmasak, így a választékunkban mindenki megtalálhatja a számára legjobb megoldást.

 

A gyakori szellőztetés mellett érdemes megszüntetni a nem megfelelő szigetelés miatt keletkező párásodás okát. A helyiségek festésénél alkalmazhatunk penészgátló bevonatot, ezzel szintén kevésbé lesz esély a penészesedésre.

 

Amennyiben további, bővebb információt szeretne megtudni a penész kialakulásának megelőzésével kapcsolatban, illetve páramentesítő berendezésre van szüksége, keresse szakértő kollégáinkat elérhetőségeinken.