Az elektromos fűtés egyik formája a konvekciós fűtés, a konvekciós hősugárzó használata. Gyakori, hogy összekeverik a gázkonvektorokkal, ezért igyekszünk helyretenni az elektromos fűtési módokkal kapcsolatos tudnivalókat. 

 

Az Európai Unióban és hazánkban is a legelterjedtebb és leggazdaságosabb fűtési mód az elektromos fűtés. Nem véletlenül, hiszen könnyen kiépíthető rendszer és a legtisztább fűtési módot nyújtja. 

 

Mi az a konvekciós fűtés?

 

A konvekciós áramlás a levegő hőmérséklete és sűrűsége miatt kialakuló áramlás. A konvekció esetében a hősugárzó környékén a hideg levegő felmelegedik. A már meleg levegő felemelkedik, fent tovább terjed, míg be nem melegíti a helyiséget, majd lehűlve leereszkedik a sűrűségének növekedése miatt. Ezután újramelegszik és újra és újra felemelkedve melegíti a helyiséget. 

 

Bár ez a folyamat lassú, de ugyanakkor egyenletes hőemelkedést jelent. Gyorsításként a konvekciós hősugárzó fölött, a plafon alatt összegyűlt meleg levegőt egy ventilátorral eloszlathatjuk.

 

A konvekciós hősugárzó jellemzői

 

Nincs benne ventilátor, ezért használunk mellé, ha szeretnénk, hogy rövidebb idő alatt melegedjen be a helyiség. Mivel a hideg levegő nehezebb fajsúlyú, ezért a szoba padlójához közelebb helyezkedik el. Ebből következik, hogy a padlótól 10-20 cm magasságra jó rögzíteni a falra. Azonban épp emiatt nagyobb belmagasságú vagy nagy alapterületű helyiségbe nem javasolt a felszerelése. 

 

A konvekciós hősugárzó saját termosztáttal rendelkezik, fűtés közben alig melegszik, így nem kell félni attól, hogy ha véletlenül hozzáérünk, megéget. Túlmelegedés elleni védelemmel van ellátva, illetve termosztát van benne. Viszont izzószál nincs benne, ami keringetné és égetné a port, ezért az egészségünkre sem ártalmas, ráadásul a konvekciós elven működő hősugárzó teljesen hangtalan. 

 

A konvekciós hősugárzók hőáramlást keltenek úgy, hogy kerámiamagos, alumínium lamellás fűtőbetétjeikkel melegítik fel a hideg levegőt. A fűtőpanel alján elhelyezkedő fűtőbetétek közé belépő hideg levegő felmelegedve áramlani kezd, mivel a fajsúlya melegen kisebb, mint hidegen, felemelkedik. Ezt követően a hősugárzó fűtőtest felső részén kialakított rácsokon távozik. 

 

Milyen az a kettős működésű elektromos fűtés?

 

Az elektromos fűtőpanelek között találhatók olyanok, melyek a konvekciós hősugárzás mellett sugárzó hővel is melegítenek. Ezek a kettős működésű fűtőpanelek a felfelé és előre kiáramló meleg levegő mellett a felforrósodó előlappal is fűtenek. Ezért nevezik ezeket elektromos radiátornak is. 

 

Mivel a sugárzó hő esetén a komfortérzetünk is jobb, akár alacsonyabb hőemelkedésnél is, ezért e kettő kombinációja kellemesebb hőérzetet teremt. Ezért kevésbé “csavarjuk fel” a fűtést, ami kevesebb villamosenergia fogyasztását eredményezi. A kettős működésű készülékek kifejezetten energiahatékonyak. 

 

Persze az elektromos radiátor vagy fűtőpanel előlapja annyira nem melegszik fel, hogy az megégessen bennünket vagy balesetveszélyes legyen. Csupán a sugárzó hő miatt érezzük forrónak az előlapot, miközben a konvekciós hősugárzás az egyenletes hőelosztásról gondoskodik. 

 

Amennyiben a konvekciós fűtéssel vagy az elektromos fűtési módokkal kapcsolatban kérdése merül fel, keresse munkatársainkat bizalommal az Airfresh Kapcsolat oldalán található űrlapon vagy telefonszámaink valamelyikén!