Az ideális páratartalom beállítása a lakásban nagyon fontos, mivel mind a magas, mind az alacsony páratartalom súlyos gondokat tud okozni. Szerencsére van megoldás, megmutatjuk, mit kell tenni az ideális páratartalom fenntartása érdekében!

 

Ideális páratartalom a lakásban

 

Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.

 

Mit okoz a túl magas páratartalom? 

 

Ha a levegőnedvesség a kritikus határ felett van, nagy az esélye annak, hogy penészgomba fog megtelepedni a lakásban, különösen a vizes helyiségekben, mint például a fürdőszobában. Ez nem csak esztétikai probléma, mivel az egészségre is rendkívül károsan hat, ahogy ezt már korábbi blogbejegyzésünkben ismertettük. Több légúti megbetegedés hátterében is állhat a magas páratartalom, amellett, hogy a pihentető alvást is akadályozza, és a közérzetünkre is károsan hat.

 

Miért rossz a túl alacsony páratartalom? 

 

A túl alacsony páratartalom sem szerencsés, leginkább a nyálkahártyánkat tudja ilyenkor a szárazság irritálni. Az állandó köhécselés, szemkönnyezés és orrfolyás hátterében, amennyiben az leginkább otthon fordul elő, gyakori, hogy az alacsony páratartalom áll. Különösen kisgyermekek esetében sürgősen megoldandó gond ez, mivel az ő légutaik még szűkek, és nem tudnak küzdeni a levegőszárazság ellen.

 

Mérőműszerek a páratartalom mérésére

 

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hogyan alakul lakásunkban a páratartalom értéke. Emiatt érdemes beszerezni egy mérőműszert, ami képes mérni a páratartalmat. Ma már számos ilyen termék van, webshopunkban is jó néhány közül válogathat. A mérőműszerek manapság többfunkciósak, ez azt jelenti, hogy mutatják az időt, a hőmérsékletet és a páratartalmat is. A leghasznosabb funkciójuk pedig, hogy jelezni tudják, ha a páratartalom például az ideális tartományon kívül esik, így azonnal tudunk ellene cselekedni.

 

Mit tegyünk az ideális páratartalom érdekében? 

 

Számos praktika van, ami bevethető a megfelelő páratartalom érdekében. Ha túl nedves a levegő - szellőztetni kell, ha túl száraz, akkor pedig párásítani, akár nedves ruhákkal. Ezek sajnos csak ideiglenes félmegoldások, ha hosszú távra szóló, akár végleges megoldást szeretnénk, akkor meg kell vásárolnunk a szükséges készülékeket, amik kordában tartják a páratartalmat.

 

Páramentesítő és párásító készülékre lesz szükség, attól függően, hogy az alacsony vagy a magas pára okozza a bajt. Mindkét készüléknél figyelembe kell venni, hogy mekkora alapterületű helyiségben szeretnénk használni, mivel a hatékonyságuk összefügg azzal, hogy mekkora nagyságú szobában ajánlják beüzemelni. Környezetbarát és energiahatékony rendszerek, mivel elsősorban akkor kapcsolódnak be, amikor valóban kell, nem emelik meg a villanyszámla összegét sem. Működtetésük sem igényli szakember segítségét, egyszerűen áramhoz kell csatlakoztatni. A karbantartásra, tisztításra azonban ügyelni kell, ebben az esetben mindenképpen hosszú távon fogják a családot szolgálni. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségek valamelyikén!