Az utóbbi évek felmérései alapján, nyár közepén és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű allergiától szenved. A parlagfű Magyarországon több mint ötmillió hektár területen megtalálható. A parlagfű kellemetlen allergia okozója, melynek legfőbb tünetei a szem viszketése, könnyezése, a folyamatos tüsszögés, és az orrfújás. A parlagfű pollenszórása már július közepe táján elindul, de az időjárás is befolyásolhatja ezt, vagyis ez egy-két hetet eltolódhat. Tudnunk kell, hogy a pollenszórás kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig folyamatosan fennáll. A tünetek súlyossága és hosszú időn keresztüli fennállása miatt nagyon fontos a parlagfű allergia kezelése.

Parlagfű és keresztallergia

A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut az emberi szervezetbe. Az általa okozott allergia elsősorban így szénanáthás és asztmás tüneteket okoz. De előfordulhatnak ekcémás tünetek is. Gyakorta előfordul, hogy ezeket a tüneteket nem csak maga a parlagfű okozza, hanem emellett a keresztallergiát adó növények is: például a fekete üröm, paradicsom, görögdinnye. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek olyan fehérjékkel rendelkeznek, melyek nagy hasonlóságot mutatnak a parlagfű allergénjeivel. Ezért a parlagfű miatt aktiválódott szervezet ugyanolyan védekező reakcióval válaszol rá, mint ahogy azt a parlagfűre is tenné, tehát keresztallergia lép fel.

Parlagfű allergia kezelése

A parlagfű allergia elleni leghatékonyabb védekezés és kezelés a tüneteket kiváltó allergén elkerülése, ezt pedig egy pollenmentes vidéken lehetne megvalósítani. Erre Magyarországon természetes körülmények között nem nagyon nyílik lehetőség. A pollenmentes környezetet viszont mi magunk is megteremthetjük egy jó minőségű légtisztító segítségével. Az orvosok szerint az allergiás megbetegedéseket, így a parlagfű okozta szénanáthát, asztmát, ekcémát meggyógyítani nem lehet, csak a tüneteket, vagy a kiváltó okokat lehet csökkenteni. Az immunrendszer fokozott reakciókészségét megszüntetni jelen tudásunk szerint nem igen lehet.

Hogyan kezeljük az allergiát?

Az allergia kezelését általában úgy kezdik meg, hogy a problémát okozó allergént azonosítják, a részletes allergiavizsgálattal és allergiateszttel. Az allergén azonosítása után általában anti- hisztaminokat adnak például tabletta és orrspray formájában, vagy szteroidokat, mint az orrspray, inhalációs és injekcióforma). Emellett lehetséges a különböző orrkenőcsök, a tünetek csökkentése érdekében ideiglenesen használható orrnyálkahártya-lohasztó spray-k használata. Az eddig felsorolt kezelési formák mind a tüneteket csökkentik, de a másik oldalról is meg kell közelíteni a dolgot. A légtisztítók nem az allergiás tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okokat kezelik, azaz kivonják a polleneket a levegőből.

Hogyan kezelik a légtisztítók a levegőt és hogyan csökkentik az allergiás tüneteket?

A levegő megtisztítása otthonunkban az allergiás tünetek csökkentése érdekében nagyon fontos, hiszen napjaink egy jelentős részét töltjük zárt terekben. A levegő tisztítására megfelelő megoldást nyújtanak a honlapunkon található levegőtisztító berendezések, melyek könnyedén eltávolítják a polleneket a lakásból, vagy az irodából. A légtisztító berendezés használatával várhatóan kevesebb lesz a légúti megbetegedés hisz a légtisztító megszűri a vírusok, baktériumok és az allergének nagy részét is.  A légtisztítók használata ugyanakkor nagyon egyszerű és energiatakarékos is. A levegőtisztító segítségével nem csak az allergiát kezelheti, de frissebb, tisztább, kellemesebb levegőt is varázsolhat otthonába!
Amennyiben érdeklődne légtisztítóink iránt, kérjük, böngéssze termékeinket, ahol számtalan információt talál a levegőtisztító készülékekről.