A nedvesség és a magas páratartalom olyan problémákat okozhat a lakókörnyezetünkben, melyek miatt először eszünkbe sem jutna a párásodást okolni. A párátlanító használata pedig sok megbetegedésnek, környezeti ártalomnak tud gátat szabni, oly módon, hogy közben a levegő minőségét is javítja.

 

A párátlanítók működése és alkalmazási területe rendkívül sokrétű és számos előnnyel járhat. Az eszközök használatának módjait vizsgáljuk cikkünkben, kitérve az egészségkárosító anyagok eltávolítására. Otthonunk levegőjének optimalizálásával nemcsak közérzetünkön javíthatunk, hanem az épület állagát is megóvhatjuk.

 

Miért fontos a párátlanító használata?

 

A párátlanító használata számos előnnyel jár. A helyiség nedvességtartalmának optimalizálásával ugyanis megszabadulhatunk a kellemetlen penészesedéstől, a falak vizesedésétől, és ezzel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A falakon kialakuló sötét penészfoltok, gombatelepek ugyanis rettentően károsak szervezetünkre. Miattuk számos betegség alakulhat ki, gyakran felső légúti problémák, allergia, súlyosabb esetben asztma.

 

Az olyan eszközök, mint a Trotec TTK 27 HEPA kombinált készülék beüzemelésével elérhetjük, hogy folyamatosan a megfelelő értékű páratartalom legyen a lakásban, sőt az ilyen típusú párátlanító használata garantálja, hogy légtisztító funkciójának köszönhetően a baktériumok, vírusok és apró szennyeződések is kiszűrésre kerüljenek a levegőből. Ez nagy segítség az allergiások és asztmások számára, de a család valamennyi tagjának életére jótékony hatással bír.

Mitől lehet túl magas a páratartalom?

 

Akkor, amikor a szobában szárítjuk a ruhákat, vagy rossz az épület szigetelése, esetleg csőtörés miatt ázik a fal, gyakran túl magas a páratartalom. Egy helyiségben lévő levegő páratartalma optimális esetben 40-60% közötti, de például a fürdőszobában, konyhában vagy gyermekszobában a magasabb érték a mérvadó, míg a nappaliban inkább az alacsonyabb a megfelelő.

 

Az állandóan nedves levegő zavaró lehet hosszú távon. A dohos szag, a bútorok és falak vizesedése, valamint az épület állagromlása csak néhány azon okok közül, melyek a magas páratartalom miatt megkeseríthetik az életünket. A párátlanító használata megoldást jelenthet mindezekre, de emellett érdemes a párásodás kiváltó okát is megszüntetni.

 

A páramentesítő készülékek működéséről

 

A kínálatunkból beszerezhető párátlanító készülékek különböző méretűek, teljesítményűek, valamint eltérő funkciókkal rendelkeznek. A megfelelő eszköz beszerzése előtt mindenképpen mérjük fel a saját igényeinket. A helyiség méretének meghatározása alapvető, hiszen a párátlanító használata csak úgy lesz eredményes, ha az adott helyiséghez szükséges kapacitásra képes.

 

A páramentesítők általában egy tartályba gyűjtik a levegőből kivont vizet, így időközönként ennek ürítése szükségessé válik. Egyes modellek képesek a folyamatos üzemelésre, mégpedig azáltal, hogy kiállásuk segítségével a csatornahálózatra köthetőek. A legtöbb készülék már digitális kijelzővel rendelkezik, így bárki könnyedén beállíthatja a kívánt páratartalmat, melyet az eszköz biztosítani fog számunkra. A legújabb technológiával készült páramentesítők wi-fi vezérléssel is felszereltek, így távolról is beállíthatóak. Ennek köszönhetően amikor hazaérkezünk a munkából, már friss levegő fogad bennünket otthonunkban.


A párátlanító használatával, kiválasztásával kapcsolatban kollégáink állnak szíves rendelkezésükre elérhetőségeinken.