Mi miatt alakul ki a penész a lakásban, és mit okoz?

 

A penészgomba kialakulásának hátterében a magas páratartalom áll. A fürdőszobában és a konyhában, ahol különösen magas a levegő nedvessége, nem megfelelő párátlanítás esetén a vízgőz nem tud hova távozni, ezért a falakon csapódik le. Azok átnedvesedése pedig a penészgomba melegágya. Éppen ezért különösen fontos a lakás páramentesítése, amit különböző megoldások már hosszú távon, véglegesen is biztosítanak.

 

A falon megjelenő penész nem csak esztétikai kérdés - komoly egészségügyi gondokat is okozhat. Asztmás tüneteket és más légúti megbetegedéseket is betudhatunk annak, hogy penész található a lakásban. Fontos tehát, hogy semmiképpen ne legyen jelen a lakásunkban.

 

A levegő páratartalmának mérése

 

Ahhoz, hogy tudjuk, hogy a lakásban a páratartalom nagysága a kritikus értéken kívül van-e, érdemes folyamatosan figyelni a levegő nedvességének értékeit. Ma már rendkívül pontos és praktikus mérőműszerek vannak segítségünkre, amelyek a webshopunkban néhány kattintással meg is rendelhetők. Mutatják a hőmérsékletet és a páratartalmat, de óraként és ébresztőként is funkcionálnak. Vannak készülékek, amik külön jelzést adnak, ha a páratartalom túlságosan alacsony vagy magas értékű, így azonnal tudunk cselekedni és orvosolni a problémát.

 

Harc a penész ellen - páramentesítővel

 

Amennyiben magas páratartalmat érzékelünk, esetleg már meg is jelent a penész, mindenképpen fokozottan ügyeljünk a szellőztetésre, hogy a levegőcsere folyamatos legyen, és kialakulhasson a páraegyensúly. Ez azonban önmagában nem elég, a leghatásosabb megoldást ugyanis a páramentesítő készülékek jelentik.

 

Páramentesítő készülékek

 

Weboldalunkon számos készülék közül választhatnak a megrendelőink, mindenki igényére szabva találhat megfelelő páramentesítő berendezést az otthonába. Korábbi blogcikkünkben már ajánlottuk a német Trotec cég egyik kiváló páramentesítőjét, aminek használatával megelőzhetjük a penészgomba kialakulását. Ne feledjük, sokkal egyszerűbb megelőzni a penész kialakulását, mint eltüntetni a meglévő foltokat! A készülékek energiahatékonyak, tulajdonképpen akkor működnek, amikor valóban szükségeltetik, üzembe helyezésük és kezelésük is egyszerű, és észrevétlenül teszik a dolgukat, annyira halkak. Mint látható, számos érv szól a párátlanítók mellett!

 

Hogyan válasszunk berendezést?

 

Ha elhatároztuk magunkat a páramentesítő készülék megvásárlása mellett, jó, ha néhány alapvető szempontra odafigyelünk a választásnál. A berendezések meghatározott nagyságú területen működnek hatékonyan, ezért minden termékleírásnál fel van tüntetve egy adott m2 szám, amelyen belül érdemes a készüléket használni. Az árkategória kiválasztása mellett a többletfunkciókat is jó, ha mérlegeljük, egy beépített páratartalom-mérőműszer, valamint az automatikus üzemmód nagy segítség lehet a mindennapokban.

 

Amennyiben kérdése lenne a készülékekkel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségünkön!