A beltéri levegő minőségének javításához használatos légtisztító berendezések között az ózongenerátor kiemelten hatékony eszköz. Mivel az ózon belégzése az élőlényekre káros hatással van, így az ózongenerátor biztonságos működtetéséhez néhány óvintézkedést be kell tartanunk.

 

Az elektromos berendezések üzemeltetésekor egyébként is betartandó érintésvédelmi előírások mellett körültekintően kell eljárnunk a gép működési ideje alatt és utána is. Hogy pontosan milyen elven működik az ózongenerátor, mennyire hatékony és miért kell óvakodnunk az ózon belégzésétől, erre kerestük a válaszokat cikkünkben.

 

Otthoni légtisztítás

 

A koncentráltság és egészségünk védelmének érdekében a friss levegő belégzése elengedhetetlen. A Home 360 ózongenerátor segítségével nemcsak otthonunk, hanem munkahelyi környezetünk levegője is megtisztulhat, hiszen az eszköz kis súlya és mérete miatt bármikor könnyedén áthelyezhető.

 

A berendezés HEPA és aktívszén-szűrőkkel kombinált, így teljesítménye fokozottan biztosítja, hogy a helyiség levegője minőségi legyen. A gép fotokatalízis útján tisztítja meg a levegőt, mely UV-fény segítségével lezajló folyamat. A működés során az oxidáló elektronok képesek elpusztítani a levegőben lévő vírusokat, baktériumokat. A plusz szűrőbetétek pedig a kellemetlen szagok, finom porszemcsék, pollenek eltávolítását is megoldják.

 

Az ózon belégzése veszélyes

 

Az ózon jellegzetes szúrós szaga már kis koncentrációban is jól érezhető, de ettől függetlenül az ózongenerátorok működtetése közben élőlény nem tartózkodhat a helyiségben. A gép üzemeltetése során minden esetben be kell tartani a biztonsági előírásokat, a zárt tér elárasztását követően - kivárva a hatóidőt -, alapos szellőztetés következik. 

 

A nem megfelelően kiszámított ózonmennyiség vagy a rövid ideig tartó szellőztetés miatt történő balesetek súlyos következményekkel járhatnak. Az ózon belégzése ugyanis légzőszervi irritációt okoz, mely hatására veszélyes mértékű egészségkárosodás alakulhat ki az élő szervezetben. 

 

A magyarországi szabályozás szerint az ózon belégzése a riasztási küszöbértéket rövid ideig elérve már az emberi szervezetre veszélyes. A generátorok ennek többszörösét képzik, így valóban tilos a helyiségben tartózkodni a gép működése közben.

 

Légfrissítés

 

Az otthoni légfrissítés más módon is megoldható. Kínálatunkban is találhatóak kis és nagy teljesítményű légtisztító berendezések. Az ultramodern e-nano technológiás eszközök például könnyen kezelhetőek, biztonságosan látják el feladatukat, emellett pedig dekoratív megjelenésükkel jól illeszkednek az otthoni környezetbe.

 

Visszatérve az ózongenerátor működésére, el kell mondanunk, hogy biztonságos használata egyáltalán nem nehéz, hiszen amennyiben a kezelési utasításokat betartják, ártalmatlan az egészségre, csak előnyeit tapasztalhatjuk. Mindenképpen fontos, hogy a kezelés zárt ajtók mögött történjen, és semmilyen élőlény ne tartózkodjon a helyiségekben.

 

A készülék üzemeltetési ideje bizonyos paraméterek megadása után egyszerűen beállítható. Miután a berendezés késleltetett indulása megtörténik, hagyjuk el a helyiséget és amikor végzett a gép, legalább fél-egy órát várjunk azzal, hogy komoly szellőztetésbe kezdjünk. Fontos a jó átszellőzés, mert így a még le nem bomlott ózon is távozik a helyiségekből.


Az ózongenerátorral történő légtisztítás hatékony és biztonságos megoldás. Kollégáink szívesen adnak részletes tájékoztatást a légtisztító készülékekről elérhetőségeinken.