A levegő hőmérsékletének, illetve áramlásának szabályozására a legpraktikusabb berendezés egy elektromos ventilátor. Azonban igencsak széles kínálat vár minket, ha körbenézünk a piacon. Egyáltalán nincs könnyű dolga annak, aki el szeretné dönteni, milyen ventilátort érdemes venni. Vannak azonban olyan szempontok, amelyeket ha figyelembe veszünk vásárlás előtt, nagyobb eséllyel leszünk elégedettek.

 

Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora helyiségben szeretnénk használni a ventilátort. Nem csupán a levegő keverésére lehet alkalmas egy ilyen készülék. Használhatjuk például klíma helyett hűtésre vagy a vizes falak szárítására is. Tekintsük át az alábbiakban, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha ventilátort keresünk.

 

Ha nem tudjuk, milyen ventilátor érdemes venni

 

Alapvetően először azt kell figyelembe vennünk, hogy mire szeretnénk használni a leendő ventilátorunkat. Ha csupán otthon vagy az irodában szeretnénk kellemesebbé tenni a meleg nyári napokat, akkor egy kisebb modellt vegyünk. Esetleg választhatunk fűtőventillátort is, és így megoldottá válhat egy-egy kisebb helyiségben a fűtés is.

 

Azonban ha például szeretnénk felgyorsítani a falak száradását vagy a szőnyegek tisztítását, akkor már komolyabb készülékre van szükségünk. A ventilátorok használata a szórakoztatóiparban sem ismeretlen, hiszen szélgépként is működnek ezek a berendezések. Az ipari típusú modell figyelemre méltó teljesítménnyel rendelkezik, a nevéhez méltóan.

 

Falszárító ventilátorok

 

Ahogy manapság az élet minden területén, az építőiparban is fontos szerepe van az időnek. Egyre rövidebb határidővel készülnek el az új építésű házak, lakások. Ennek érdekében a kivitelezők számos eszközt bevethetnek. Az ilyen berendezés a falszárító ventilátor. Ez lehet radiális vagy axiális ventilátor, a készülék kialakítástól függően.

 

Ennek a használatával a vakolás, a glettelés és maga a festés is jóval gyorsabban megszárad. Emellett kiválóan alkalmasak ezek a ventilátorok beázások után a nedves falak megszárítására is. Ha a pincénk rendszeresen beázik, vagy egy régi, salétromos házzal küzdünk, szerezzünk be egy falszárító ventilátort. Egyrészt megelőzhetjük vele a penészedés kialakulását, másrészt a falszerkezet is biztonságosabbá válik.

 

Padlóventilátorok a meleg napokra

 

Ha otthonunkban vagy munkahelyünkön szeretnék egy-egy nagyobb helyiség légterét felfrissíteni, akkor nem kell ipari ventilátort vennünk. Számos olyan padlóventilátor létezik, amely képes több tíz négyzetméteren keringetni a levegőt. Emellett show elemként felhasználhatóak például fotózásokhoz is, ugyancsak szélgépként.

 

Webáruházunk kínálatában is megtalálhatóak a padlóventilátorok. Ezek az igazán impozáns készülékek nemesacélból készülnek. Állítható a dőlésszögük, így bárhová eljuttathatjuk segítségükkel a légáramlatot. Több fokozatban állítható a lapátok forgásának sebessége, így a levegő keringésének erőssége is.

 

Ipari ventilátor különleges igényekhez

 

Amikor egy nagyobb épületben van szükség a falak, a padló szárítására vagy épp szélkeltésre, akkor megfelelő méretű eszközre van szükségünk. Gyártócsarnokok, irodaépületek kivitelezése során jelentősen meggyorsíthatja az építési folyamatot egy ipari ventilátor. Mindezt úgy, hogy a sebesség nem megy az épület minőségének rovására.

 

Azonban nem csak az építőiparban, hanem a szabadidő eltöltésekor is találkozhatunk ezzel a berendezéssel szélcsatornákban vagy épp a hőlégballon feltöltésekor.