A nyár kezdetével egyre melegebb az idő, és egyre többet vagyunk a szabadban is, így megnő az esélye annak, hogy az arra érzékenyeket allergia gyötörje. A parlagfű évek óta nagy problémákat okoz Magyarországon, hiszen sokan allergiásak rá. A parlagfű allergia hosszú távon pedig még asztmás betegségeket is okozhat. A parlagfű virágpora számos allergiás megbetegedés okozója. Egyes felmérések szerint, körülbelül 400 millió ember allergiás ma a világon, és ez a szám rohamosan növekszik. Sajnos augusztustól 2013-ban is kezdetét veszi a parlagfű szezon és így a parlagfűre érzékenyeknek ismét meg kell küzdeniük a parlagfű allergia tüneteivel.

Vajon a belső terekben több, vagy kevesebb az allergén?

De nem csupán a külső terekben van allergén, hanem számos felmérésben mutatták ki, hogy az irodák, kórházak, iskolák, éttermek, stb. levegőjének minősége sok esetben rosszabb a külső levegőnél. A probléma az, hogy a belső terekben láthatatlan részecskék formájában - mint, baktériumok, gombák, pollenek, hajszálak, aeroszol származékok, valamint a dohányfüst -, számos légúti megbetegedést okozó mikroorganizmus van jelen. Természetesen légtisztítás nélkül a belső terekben sem hiányoznak a pollenek, és szezonban a súlyos allergiát okozó parlagfű is jelen van.

Milyen betegségeket okozhat a szennyezett, és allergén levegő?

A szennyezett és allergén levegő számos betegség okozója lehet, mint a pollenallergia, légúti allergia, nehéz légzésé, rekedtségé. A dohányfüst is nagyon káros az egészségre, még azok számára is akik csak passzív dohányzóként vannak jelen. A különböző pollenek és baktériumok mindemellett okozhatnak asztmát, bronchitist, alsó-felső légúti megbetegedéseket, légcsőhurutot, hörghurutot, köhögést is, Ahhoz, hogy az életminőségünkön javítani tudjunk érdemes szűrni, tisztítani a levegőt otthonunkban. Mivel ott töltjük el a legtöbb időt. Ha levegőtisztító készülékkel kiszűrjük az allergiát, és a fertőzéseket okozó anyagokat, valamint a polleneket, akkor csökkenhet vagy szerencsés esetben teljesen megszűnhet az allergia. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a levegőtisztító készülékek kedvező hatása csak a belső terekben jelentkezik. Ha kilépünk a szabadba, akkor újra találkozunk a pollenekkel, mint pl. a parlagfű virágporával. Az azonban biztos, hogy az időnk nagy részét belső terekben töltjük, ezért megéri a levegőtisztítók használata. Különösen jó eredményről számoltak már be parlagfű allergiában szenvedők ezzel kapcsolatban.