Tavasszal újra kezdődik az allergia szezon. Ilyenkor hirtelen nagyon sok növény bocsájtja szabadon a polleneket. Virágzásnak indul a mogyoró, a kőris, a nyár, és még sok egyéb allergén növény. A pollenek a szél által távoli helyekre is eljutnak, és sajnos sok embernek nagyon kellemetlen allergiás tüneteket okoznak.
Hogy mi az oka annak, hogy a pollenek egyes embereknek allergiát okoznak, míg másoknak nem, arra már sokféle teória született, de a tudománynak még nem sikerült erre végleges és mindenki által elfogadható választ adnia.

Egy biztos, aki allergiában szenved, az nagyon nehéz helyzetben van, hiszen mindennapjait meghatározza az orrfolyás, a szemviszketés, az orrdugulás és számos egyéb kellemetlen tünet.

Hogyan küzdhetünk az allergia ellen?

Több módja van annak, hogy csökkentsük az allergia tüneteit. Az egyik elterjedt módszer a gyógyszeres kezelés. Léteznek szájon át bevehető gyógyszerek, de vásárolhatunk mindenféle lokálisan ható készítményt, mint pl. orrsprayt, szemcseppet, stb. Megoszlanak a tapasztalatok, hogy kinek melyik megoldás segít jobban.
Az utóbbi években már hazánkban is kezd elterjedni egy alternatívnak nevezhető módszer, mégpedig a légtisztító készülékek alkalmazása.

Mit érdemes tudni a levegőtisztítókról?

A légtisztítók átszívják a levegőt a különböző szűrőbetéteken, így jelentősen csökkentik a levegő por és pollentartalmát. Ebből logikusan következik, hogy azokban a helyiségekben, ahol légtisztító működik csökken a szervezet pollenterhelése, ami magával vonja az allergiás tünetek mérséklődését, esetenként pedig teljes tünetmentes állapotot eredményeznek.
Különböző levegőtisztító készülékek léteznek a piacon. Tudomásunk szerint jelenleg a Hepa szűrőt tartalmazó levegőtisztítók szűrik a leghatékonyabban a polleneket.

A legtöbb hatékony légtisztító rendelkezik ionizátorral is, ami azt a szolgálja, hogy a légtisztítótól távolabb eső levegő részecskéket is megtisztítsa. A negatív ionok hozzátapadnak a szennyező anyagokhoz és semlegesítik azokat.