Az allergiát és légúti problémákat okozó penész ellen többféle hatékony megoldás létezik. A penészesedés megelőzése és kezelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük a penész okozta egészségügyi kockázatok kialakulását. A penészesedés leggyakrabban a falakon lecsapódó pára hatására jelenik meg és indít el a helyiségben élők számára kellemetlen és egészségre káros folyamatokat. 

 

A penész eltávolításának egyik gyakori módszere a fizikai tisztítás, amely magában foglalja a penészes felületek letakarítását. Erre a célra gyakran használnak speciális, penész eltávolítására kifejlesztett tisztítószereket, melyek anélkül távolítják el a penészgombákat, hogy károsítanák a felületeket. A nagy kiterjedésű penészesedés eltávolítását inkább bízzuk szakemberre, mert a levegőbe kerülő spórák további egészségromláshoz vezethetnek.

 

Megoldások a penész ellen

 

Két további lehetséges megoldást ajánlunk a penész ellen: a légtisztító és a páramentesítő készülékek használatát. A páramentesítő segítségével megakadályozhatjuk a gombák elszaporodását, hiszen a készülék a páratartalmat csökkenti a helyiségben, ezáltal elveszi a táptalajt a penészgombák szaporodásától.

 

Az általunk forgalmazott berendezések közül a WDH 416 S digitális párátlanító készülék az egyik, mely akár napi 20 liter víz eltávolítására is képes, ami egy 40 nm-es helyiség páramentesítésére tökéletes megoldás. A kerekeken guruló, könnyen mozgatható és csendes működést biztosító páramentesítő készülék hatékonyan tud a penész ellen fellépni. A gazdaságos, folyamatos üzemeltetésre is alkalmas eszköz használata előtt mindenképpen végezzük el a penészgomba szakszerű eltávolítását. 

 

A páramentesítő készülékekről

 

A leghatékonyabb páramentesítő készülékek nagy teljesítményű, kompresszoros technológiát használnak, melynek működési elvét úgy kell elképzelnünk, mint a hűtőgépét. A levegő nedvességtartalma lecsapódik a hűtött felületen, ami azután egy gyűjtőtartályba kerül.

 

Amikor a tartályban lévő víz mennyisége elér egy bizonyos mértéket, a gép automatikusan kikapcsol, túlfolyás elleni védelemmel készült. Egyes modellek beköthetőek a szennyvízhálózatba is, így folyamatos működésük biztosított. Korábbi cikkeinkben többször írtunk a helyiség ideális páratartalmáról és annak kialakításáról, de érdemes megjegyeznünk, hogy a 40-60% közötti páratartalom az optimális és egészséges környezet az emberi szervezet számára.

 

A nem megfelelő páratartalmú környezetben a véráramban csökken az oxigénfelvétel, ezáltal könnyebben kialakul a nyálkahártya irritációja. Ennek a száraz köhögés, bőrszárazság, orrdugulás a főbb tünetei. A túlzott páratartalom esetében a kórokozók és gombák szaporodhatnak el, ami az allergia kialakulásának kockázatát rejti.

 

Gondolatok a légtisztításról

 

A páramentesítő készülékek mellett a légtisztító berendezés használata is hatékony megoldás a penész ellen. Nemcsak akkor érdemes használni a légtisztítót, amikor a penészgombák a levegőben vannak, hanem azok eltávolítása után is, hiszen a különböző szűrőkkel felszerelt készülék a penészgombák spóráin túl a szállóport, füstöt és a mikroszkópikus anyagokat is eltávolítja a levegőből. 

 

A többlépcsős szűrési rendszer eltérő méretű és típusú szennyeződéseket von ki a levegőből. Az intelligens vezérlésnek köszönhetően a készülék mindig azt a szűrőt aktiválja, amilyen típusú szennyeződést érzékel a levegőben.

 

Szakértő kollégáink telefonos és e-mailes elérhetőségeinken várják a témával kapcsolatos kérdéseiket.