Kevesen vannak, akik infravörös technológiával készült hőmérőt használnak, ezért az infra hőmérő működése magyarázatra szorul. Az infravörös hőmérők, más néven érintésmentes hőmérők olyan eszközök, melyek a hősugárzás intenzitását mérik úgy, hogy közben nem érintkeznek a mért felülettel. Általában a felület egy adott pontjának hőmérséklet meghatározásához használhatjuk az infra hőmérőt.

 

Az infra hőmérő működése

 

Az utóbbi időszakban a testhőmérséklet mérésére gyakran használtak infra hőmérőket számtalan helyen, többek között az egészségügyi intézményekben. 

 

Bár az infravörös elven működő hőmérők használata különbözhet, a működésük alapelve általában megegyezik. Miután minden anyag abszolút nulla fok fölött infravörös sugárzást bocsát ki. Ennek a sugárzásnak az értéke egyenes arányosságban áll a hőmérséklet-kibocsátással, így ha például a testhőmérsékletünk nő, ugyanilyen mértékben növekszik az infravörös kibocsátás is. Az infravörös hőmérők a sugárzás mértéke alapján határozzák meg a hőmérsékletet. 

 

Az áruházunkban kapható Trotec BP17 infravörös hőmérő egy gombnyomás után azonnal pontos eredményeket közöl. Széles mérési tartománnyal rendelkezik, így +380℃ és -50℃ között biztosít tökéletesen pontos méréseket. Ahhoz, hogy megbízhatóan a kívánt tárgy, felület vagy testrész irányába tudjuk fordítani az eszközt, a hőmérő cél lézerrel is rendelkezik. Pontos számításokra képes eszköz az apró eltérések mérését megbízhatóan végzi.

 

Beállítható referenciaérték, így ha attól eltér a mért hőmérséklet, vizuális és hangjelzéssel figyelmeztet a berendezés. Az ellenőrzésként végzett hőmérsékletmérések esetében hasznos ez a kiegészítő. Praktikus eleme ennek az eszköznek, hogy háttérvilágítással rendelkezik, így sötétben is jól láthatóak a digitálisan kiírt eredmények.

 

Mi alapján működnek az infravörös hőmérők?

 

Az infravörös fény egyfajta elektromágneses hullám. Felfedezése az 1600-as évekhez köthető, amikor Newton optikai kísérletei során leírta a látható spektrumot. Az azóta eltelt évszázadok során a tudomány fejlődése ezen a területen sem állt meg, és az infravörös fény tulajdonságait egyre jobban megismerhettük.

 

A modern technológia használatához az infra hőmérő működése akkor lesz tökéletes, ha a készülékek használati utasításában leírtakat alkalmazzuk. Az LCD kijelzőn megjelenő adatok bonyolult számítások eredménye, hiszen az adott anyag minősége és mérete befolyásoló tényező lehet a hőmérséklet pontos meghatározásánál.

 

Mire használhatjuk?

 

Az infravörös mérőműszerek különböző esetekben alkalmazhatóak:

 

  • Folyékony vagy szilárd élelmiszerek helyszíni ellenőrzésére

  • Érintkezésmentes hőmérséklet mérésére, pl. kórházakban

  • Hőszigetelés tesztelésére, stb.

 

Kínálatunkban többféle, infravörös technológiát alkalmazó mérőműszer megtalálható, hiszen ezek előnyei közé tartozik a biztonságos használat, az egyszerű tisztítás és a pontos mérési adatok.

 

Az infravörös sugárzás mérésén alapuló készülékek képesek a fűtőkészülékek érintés nélküli detektálására, feltérképezni a hőmérséklet eloszlását egy adott felületen. Az elektromos berendezések korai hibáira is fényt deríthetünk, valamint ezek szigetelési teljesítményére az infravörös hőmérő használatával. Ezért is népszerű a készülék az elektromos készülékek javításával, karbantartásával foglalkozó vállalkozások körében, ahol a berendezés használata csökkenti a költségeket.

 

Cikkünkben megpróbáltuk összefoglalni az infra hőmérő működési elvét, de szakértő kollégáink várják további kérdéseit elérhetőségeinken.