Lakóépületeink és egyéb ingatlanjaink a leggondosabb takarítás mellett is elkezdhetnek penészedni. Ugyanis a fekete foltok kialakulása összetett folyamat eredménye. Vannak azonban hajlamosító tényezők az épület szerkezeti elemei között. A hőhíd penész szempontjából veszélyeztetettebb terület.

 

Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez így, tudnunk kell, mi az alapvető oka a penészedés kialakulásának. Jó hír, hogy számos olyan elektromos eszköz áll rendelkezésünkre, amely segít megelőzni a spórák megtelepedését. Ám ha már megjelentek az első penészfoltok, akkor sem kell kétségbeesnünk. Alapos felületi és légtisztítással hosszú távon is megszabadulhatunk a gombától.

 

Milyen épületekben jelenhet meg a penész?

 

Tulajdonképpen bármelyik épületben előfordulhatnak kisebb-nagyobb penésztelepek. Ez nem függ az ingatlan korától, sem a takarítás rendszerességétől és alaposságától. Sokkal inkább a levegő páratartalma befolyásolja a penészképződést. A levegő egyik alapvető összetevője a víz, amelynek optimális szintje ötven százalék körül van. 

 

Mindennapi szokásos tevékenységeink azonban plusz nedvességet juttatnak a légtérbe. Ha nem visszük túlzásba, illetve megfelelő a szellőzés, akkor kevésbé nő a páratartalom. Azonban még ebben az esetben is előfordulhat, hogy hűvösebb felületeken a levegő nem tárolja tovább a benne lévő vizet. Jellemzően a hőhidak közelében éri a levegő a harmatpontját, és itt történik meg a kondenzáció.

 

A hőhíd a penész egyik melegágya

 

A hőhíd jelenség azt jelenti, hogy bizonyos anyagok hatékonyabban vezetik a hőmérsékletet. Ennek azért van jelentősége az épületek szempontjából, mert a különböző hővezető képességű anyagok hőmérséklete különböző. A nyílászárók fölé gyakran betonból készült áthidalókat építenek be. Ezek az elemek jobban átveszik a külső hőmérsékletet, ősszel és télen tehát hidegebbek, mint a környező építőanyagok.

 

Ez az oka annak, hogy épp a hőhidak felületén olyan gyakoriak a penészfoltok. Ugyanis a lecsapódó pára, amely a hidegebb felületeken jelenik meg, tökéletes élettér a spóráknak. A penészgomba a nyirkos, hideg helyeket kedveli. Ha pedig egyszer valahol megtelepedett, páramentesítő készülék és légtisztító nélkül kevés az esélye, hogy megszabadulhatunk tőle.

 

Így előzhetjük meg a penészgomba megtelepedését

 

Éppen azért, mert a penészgombát nagyon nehéz kiirtani, jobb, ha az esélyét sem adjuk meg a megjelenésének. Ezt egyrészt előrelátható építkezéssel tehetjük meg, ha kiegyenlített hővezetésű anyagokat használunk. Másrészt a páratartalom optimális szinten tartásával. Az utóbbi sokkal könnyebb, főleg egy korszerű berendezés segítségével.

 

A páramentesítők beszívják a helyiség levegőjét és kondenzálják a felesleges vizet. Azt tartályba gyűjtik, a párátlanított levegőt pedig visszajuttatják a légtérbe. Ezáltal folyamatosan szemmel tarthatjuk és kontrollálhatjuk a páratartalmat. Így nagyban csökkenthetjük a penésztelepek megjelenésének lehetőségét.

 

Mit tehetünk, ha már megjelentek a fekete foltok?

 

Ha a penészgombák már tanyát vertek az épületben, akkor először el kell távolítanunk a telepeket a falról. Ezután a levegőt is meg kell tisztítanunk a spóráktól, hogy ne alkothassanak újabb telepeket.

 

Webáruházunk termékei között kaphatóak különféle technológiával működő légtisztító készülékek, melyek a segítségünkre lehetnek. Ha mindezt megtettük, akkor nincs más dolgunk, mint beállítani az egészséges páratartalmat és szinten tartani azt.