Az egészséges környezet kialakítása érdekében érdemes otthonunkban is pontos és megbízható hőmérséklet- és páratartalom-mérő műszereket használni. A túl magas vagy pedig a túl alacsony hőmérséklet és páratartalom sem ideális számunkra, hiszen számtalan betegség táptalaja lehet a két hatás együttesen.

 

A túl száraz levegő magas hőfokkal párosulva száraz bőrt és légúti irritációt okozhat, míg a túlzott páratartalom nemcsak az élő szervezetre veszélyes, hanem a hatására kialakuló penész épületek, bútorok állagában is kárt okozhat.

 

A hőmérséklet- és páratartalom-mérő fontossága

 

A cégünk által forgalmazott Trotec BC 25 digitális pára- és hőmérő készülék segítségével könnyen beállíthatjuk otthonunkban az ideális hőfokot. A nagy méretű LCD kijelzőről könnyen leolvashatóak az adatok, melyen a levegő hőmérséklete, a helyiség relatív páratartalma is azonnal láthatóvá válik.

 

Emellett az eszköz képes megmutatni, hogy hol található a helyiségben a harmatpont, mely azt a hőmérsékletet jelenti, amikor a levegő nedvességgel telítődik és elindul a vízkicsapódás folyamata. Az aktuális hőségindexről is tájékozódhatunk, így az adott hő- és páratartalom okozta hőérzetről szintén képet kaphatunk. Más hasznos funkciók is találhatóak a készülékben, amelyek segítségével pontosan be tudjuk állítani az optimális páratartalmat és hőt, a helyiségben lévő hűtő- és fűtőberendezések használatával.

 

Amit tudnunk kell a páratartalomról

 

A páratartalom az a vízmennyiség, mely az adott légköri körülmények között a levegőben van. Ha a páratartalom magas, akkor a levegő nedvessége érezhető és a hőérzet is hűvösebbé válik. Így könnyebben csavarjuk fel a fűtést, gondolván, hogy a hőmérő rossz értéket mutat. Emellett a penészgombák is hamarabb kialakulhatnak a nedves környezetben, ami nemcsak az emberi szervezetre jelent káros hatást, hanem a környezetre is, hiszen a nedvesség az épületet is károsítja.

 

A magas páratartalom miatt csökkenhet a légkondicionáló hatékonysága, mely hasonlóan a fűtés esetében, az energiafogyasztás növekedését eredményezi. Így a pénztárcánk is bánhatja, ha a páratartalom nem ideális a lakásban. Ne essünk azonban olyan hibába, hogy a végletekig kiszárítjuk a levegőt, hiszen az hasonlóan a magas páratartalomhoz, okozhat egészségügyi problémákat, elsősorban bőr- és nyálkahártya-szárazságot. Általánosságban egyébként elmondható, hogy egy helyiség páratartalma ideális esetben 40 és 60% közötti. A hőmérséklet- és páratartalom-mérő használatával rögtön tudni fogjuk, hogy otthonunk levegője ebbe az intervallumba tartozik-e, így azonnal lépéseket tehetünk a probléma megoldásának irányába.

 

A mérések fontossága

 

Az otthoni használatban feleslegesnek tűnő mérőeszközök többsége jelentősen segíthet a mindennapokban. A különböző mérőműszerek használatával időt és energiát takaríthatunk meg. Mindezen mérőműszerek megtalálhatóak kínálatunkban, így akár a konnektorban lévő feszültségre vagyunk kíváncsiak, vagy a klíma teljesítményére, ezen eszközök segítségével el tudjuk végezni a pontos méréseket.

 

A különböző mérőműszerek nagy segítséget jelentenek az iparban és az egészségügyben is, hiszen például az anyagnedvesség-mérő készülék megmutatja, milyen mértékű vizesedés tapasztalható a falon belül, annak megbontása nélkül. Hasonlóan érintésmentesen van lehetőség az emberi test vagy a tárgyak hőmérsékletének mérésére az infravörös hőmérő használatával.

 

Amennyiben a mérőműszerekkel kapcsolatban további információra lenne szüksége, szakértő kollégáink várják megkeresését elérhetőségeinken.