A legtöbb család otthonának hűtésével és fűtésével kapcsolatban a költséghatékony megoldásokat keresi. Napjainkban a magas energiaárak miatt mindenki spórolni szeretne ezeken a kiadásokon, így sokan keresik a lehetőségeket. A rádiós termosztát használatával például jelentős megtakarítást érhetünk el. 

 

A vezeték nélküli eszköz lehetővé teszi a hőmérséklet pontos beállítását egy adott helyiségben vagy az egész lakásban. Működése rádiófrekvenciás kommunikáción alapul, amely összeköti a termosztátot és a fűtési rendszer egyéb elemeit, mint például a kazánt vagy a hőszivattyút. Ennek köszönhetően a felhasználó távolról, akár egy mobilalkalmazáson keresztül is szabályozhatja a hőmérsékletet, növelve ezzel az otthoni kényelmet és csökkentve az energiafogyasztást.

 

Hogyan működik a rádiós termosztát?

 

A rádiós termosztát alapvetően két fő komponensből áll: egy vezérlőegységből, amelyet általában a lakás egy központi részén helyeznek el, és egy vagy több vevőegységből, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a fűtési rendszerhez. A vezérlőegység gyűjti az információkat a hőmérsékletről és továbbítja azokat a vevőegységek felé, amelyek ezután szabályozzák a fűtési rendszer működését. A kínálatunkban kapható Trotec BN 35 típusú készülék időzítővel is ellátott, mely többféle programozási lehetőséget biztosít számunkra.

 

Lehetőséget nyújt arra, hogy beállítsuk például, hogy hétköznapokon vagy hétvégén eltérő hőmérsékletre fűtse fel a helyiséget. Ez többek között hasznos funkció vállalkozások számára, ahol hétvégén nem dolgoznak, így elegendő a temperáló fűtés. De nyaralót használóknak is kitűnő, hiszen az időzítő beállításával sokat spórolhatnak a ház melegen tartásán. Csak a hétvégére fűtik fel a helyiségeket, hét közben pedig a csövek épsége érdekében alacsonyabb hőfokra állítható a hőmérséklet.

 

Miért hatékony a használata?

 

A telepítés során fontos figyelembe venni a vezérlőegység helyét. Ideális esetben egy olyan helyen kell elhelyezni, ahol a legreprezentatívabb a lakás hőmérséklete, és ahol nincsen közvetlen napfény vagy más hőforrás hatása. Többféle típus közül választhatjuk ki az igényeinkhez legmegfelelőbb eszközt. Az okostermosztátok a legfejlettebb változatot képviselik, amelyek integrálódnak más okosotthon-eszközökkel, és lehetővé teszik a fűtési rendszer teljes körű automatizálását. Ezek gyakran hangvezérléssel is rendelkeznek, és kompatibilisek különböző otthoni asszisztensekkel, mint az Amazon Alexa vagy a Google Assistant.

 

Egyéb mérőeszközök használatával kombinálva igazán jól kihasználhatjuk az energiatakarékos működtetés lehetőségét a fűtés és a hűtés tekintetében egyaránt. A páratartalom és hőmérsékletmérés digitalizált eszközeinek használatával egyszerűen változtathatunk a hőfokon, ezzel pedig költséget csökkenthetünk és a penészedés kialakulását is megakadályozhatjuk.

 

A beszerelésről

 

A modern hőmérséklet-szabályozás eszközeként a rádiós termosztát egyszerűen telepíthető, egyes modellek akár 100 rádióvezérelt aljzat összehangolt és egyidejű kapcsolására is alkalmasak. Ügyeljünk arra a beszereléskor, hogy a vezérelni kívánt berendezések kompatibilisek legyenek az új eszközzel.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a rádiós termosztát egy modern és kényelmes megoldás a fűtés és hűtés szabályozására. Az energiatakarékosság és a telepítés rugalmassága miatt egyre több háztartásban válnak elengedhetetlen eszközzé. A beszerzés előtt felmerülő kérdésekre szakértő kollégáink válaszolnak elérhetőségeinken.