Ha sötétszürke, fekete foltok jelennek meg a lakás falain, a penész eltávolítása sürgető feladattá válik rendszerint. Nemcsak esztétikailag zavaró a folt, de könnyen tovább is terjed, szennyezve otthonunk levegőjét.

 

A legtöbben úgy gondolják, a penész eltávolítása hagyományos módszerekkel is kivitelezhető. Azonban ezekkel a módszerekkel az a probléma, hogy csak eseti megoldást jelentenek. A szakszerűtlenül elvégzett tisztítás közben a levegőbe kerülő spórák pedig újra megtelepedhetnek. 

 

Ezért mielőtt erős fertőtlenítőszerekhez, a csípős szagú ecethez vagy netalántán macskaalomhoz nyúlnánk, érdemes megfontolni egy korszerű elektromos páramentesítő készülék vásárlását. 

 

Az elektromos párátlanítók előnyei 

 

Ezek a készülékek a pára elszívása mellett egyéb funkciókkal is rendelkeznek. 

 

Sokoldalúságukkal más berendezéseket is képesek kiváltani, így nem szükséges több készülék vásárlása és elhelyezése otthonunkban. A helykihasználáson túl, a többfunkciós gépek minden előnyét élvezhetjük, mint a ventilátor vagy a ruhaszárító funkció.

 

A páramentesítők legtöbbje rendelkezik automata üzemmóddal. Ez azt jelenti, hogy csak 30-80%-os páratartalomnál kapcsol be a páraelszívó, csökkentve a villamos áram felhasználást. Nem csupán energiatakarékos, de környezetbarát technológia is. 

 

Hogyan segíthet egy páramentesítő a penész eltávolításában?

 

Erre a kérdésre a választ a webáruházunkban megvásárolható készülékek paramétereinek bemutatásával tudjuk megadni. 

 

A jelenlegi legmodernebb technológiával rendelkező készülékeink egyike a WDH 725 DG páramentesítő készülék

 

A WDH 725 esztétikus megjelenésű, LED kijelzővel rendelkező modell. Időzíthető, automata és csendes üzemmód is jellemzi. Akár 25 l nedvességet is képes elszívni napi szinten, amivel csúcstartónak minősül. 

 

A WDH 416 S digitális párátlanító akár 20 l/nap páramentesítő teljesítményű. A komplex kis készülék 40 nm területű helyiség páramentesítésére alkalmas. 

 

Mire ügyeljünk a páramentesítés megkezdése előtt?

 

Mielőtt beüzemeljük a páramentesítő készüléket, mindenképp fogadjuk meg a következő tanácsokat.

 

Páramentesítés előtt szakszerűen meg kell tisztítani a penésszel fertőzött területeket, eltávolítva így az összes penészt. Amennyiben ez nem történik meg, a penészgomba spórái a helyiségek levegőjében szétszóródva újra megtelepedhetnek. 

 

A penész eltávolításához tájékozódjunk a leghatékonyabb fertőtlenítőszerekkel és eszközökkel kapcsolatban. 

 

Használjunk védőfelszerelést – gumikesztyűt, szájmaszkot, esetleg eldobható védőruhát – a penészes felületeket pedig tartsuk végig nedvesen. A nedves felületekről ugyanis a spórák nem tudnak bejutni a levegőbe.

 

Hogy lehet megelőzni a penésztelepek újbóli kialakulását?

 

A penész elterjedésében elsődleges szerepe van a nedvességnek. Ahhoz, hogy a penészgombák megtelepedését megelőzzük, a páratartalom szinten tartására kell csak figyelnünk. 

 

Szellőztessünk többször, ne teregessük ablaktalan helyiségbe a kimosott ruhákat lehetőség szerint. Mindez akkor is fontos, ha párátlanító készüléket használunk.

 

A webáruházunkban kapható készülékek már rendelkeznek beépített páramérővel, így folyamatosan monitorozzák otthonunk levegőjének páratartalmát. Amint érzékelik, hogy a páratartalom emelkedik, automatikusan bekapcsolnak.

 

Nekünk csak arra kell figyelni, hogy milyen nagyságú területet szeretnénk megóvni a penész újbóli elterjedésétől.