Sok esetben problémát okoz, hogy a lakás falán itt-ott penész foltot veszünk észre. Páramérő műszer nélkül szinte lehetetlen meghatározni, hogy milyen is a lakásban a páratartalom. Amennyiben nincs lehetőségünk készülékkel meghatározni a helyiség páraszintjét, akkor oda kell figyelnünk a jelekre. A túlságosan párás lakás legfőbb jellemzője, hogy az ablakokon reggelre csorog a nedvesség, a csempéken lecsapódik a pára. De sajnos a túl párás lakás jellemzője a dohos szag, a penész megjelenése is. A cél mindenképpen a páratartalom csökkentése, visszaszorítása.

Mit tehetünk ennek érdekében?Először is ki kell deríteni, hogy mi okozza a túl sok párát. Másrészt meg kell oldanunk a párátlanítást. Erre kínálnak hatékony megoldást a párátlanító készülékek, melyek használatával megelőzhetőek a penészfoltok a falakon. A páramentesítők a penészedés okát, a magas páratartalmat szüntetik meg, így gyökeresen irtják ki a problémát, azaz a penészt.

Az itt található páramentesítő készülékek minőségét a német szaklapok, valamint a vevővélemények garantálják. Ezek a készülékek többnyire automata üzemmódban működve optimális szinten tartják a lakásában páratartalmat, ha 50-55%-ra állítjuk be. Ez a javasolt érték, mivel ez a páratartalom az emberi szervezet számára az optimális, ugyanakkor a penészgombák szaporodásához ez már kevés. A párátlanító készülék megfelelő működtetésével néhány hét alatt jelentős változásokat érhetünk el. A beállított páratartalom elérésekor a gép kompresszora és ventilátora is leáll. Ha levegő páratartalma ismét az adott szint fölé emelkedik, a készülék újból bekapcsol.