Rengetegen nincsenek tisztában azzal, hogy a kondenz szivattyú működése mennyire fontos a páramentesítő, szárító- és párátlanító gépek használatakor, pedig ez a kis méretű eszköz alapvető eleme ezeknek a készülékeknek.

 

A páramentesítő berendezések egyre elterjedtebbek a lakossági és az ipari környezetben egyaránt. Az összegyűjtött kondenzvíz elvezetése sok esetben okoz problémát, a kondenz szivattyú ennek kiküszöbölésére alkalmas megoldás. Nézzük részletesebben működési mechanizmusát és a szerkezet használatának előnyeit.

 

A kondenz szivattyú működése

 

A kondenz szivattyú olyan berendezés, mely segít a páramentesítés folyamatában. A páramentesítés a levegő nedvességtartalmának csökkentésére irányul és általában a magas páratartalommal rendelkező helyiségekben használják. A lakossági felhasználás esetében elsődleges célja, hogy egészséges környezetet biztosítson a bent lakóknak, hiszen a nedves falak penészesedése nagy kockázat a betegségek kialakulása számára.

 

A páramentesítő készülékek által összegyűjtött nedvesség általában tartályokban gyűlik, melyet folyamatosan üríteni szükséges. Ahhoz, hogy a folyamat automatizálva legyen, a kondenz szivattyú megléte szükséges. A WDH-MD400 külső kondenzvíz szivattyú erre a problémára nyújt megoldást. Akár ipari, akár lakossági felhasználású és teljesítményű páramentesítőről, klímaberendezésről legyen szó, ez a készülék lehetővé teszi a berendezések folyamatos működését.

 

A szivattyú segítségével a kondenzvíz négy méteres magasságba is felvezethető, így változatos csövezésű helyiségekben is alkalmazható. Energiatakarékos működésű, mivel a szivattyú leáll, amikor a vízszint a meghatározott magasság alatt van.

 

A kondenz szivattyú előnyei

 

A kondenz szivattyú hozzákapcsolható bármely páramentesítő készülékhez. Korábbi cikkeinkben már részletesen kitértünk a páramentesítő készülékek működésével kapcsolatos kérdések megválaszolására, azonban ezen berendezések többsége a csatornahálózatba nem beköthető, saját gyűjtőtartállyal rendelkeznek. Ebben az esetben azonban nincs lehetőség arra, hogy a helyiség páramentesítése folyamatos legyen, hiszen a tartály egy bizonyos idő után megtelik. Ha nem vagyunk a közelben és öntjük ki a vizet, akkor a páramentesítő leáll és nem végzi a feladatát.

 

A kondenz szivattyú használatával azonban ennek a problémának elejét vehetjük. Az otthoni páramentesítés a bent élők egészségének megőrzése szempontjából nagyon fontos. Az ideális páratartalom 40-60% közötti megléte biztosítja, hogy a légúti megbetegedések, az allergia kevésbé üsse fel a fejét életterünkben. Az asztmás betegek számára pedig nélkülözhetetlen a megfelelő páratartalom, így a páramentesítő készülék használata is. 

 

Páramentesítés fontossága

 

A páramentesítés egyébként a helyiségben tartózkodók egészségmegőrzésén túl, az épület állagmegőrzésében is fontos szerepet játszik. A nedvesség károsítja a fafelületeket, a burkolatokat. A páramentesítő ipari felhasználás során hasznos segítséget nyújt a munkafolyamatok gyorsításában, miután a nedves falak kiszáradásának üteme az új építésű épületek esetében fontos szempont. Az építkezéseken túl hasznos berendezésnek számít a restaurációs munkák területén és az ablaktalan, pincehelyiségek megfelelő páratartalmának kialakításában a páramentesítők ipari változata.

 

Szakértő kollégáink várják megkeresésüket, mely a páramentesítők és a kondenz szivattyú működésével, a különböző termékekkel kapcsolatos.