Sajnos sokunk életét megkeseríti a lakásban itt-ott megjelenő penész. Sokan nem tudják, de a penész oka a túlságosan párás levegő. Így az elsődleges feladat, hogy a páratartalmat csökkentsük, párátlanítsunk. Ehhez szükséges egy úgynevezett páramentesítő készülék. Az airfresh.hu oldalon több ilyen készüléket is találunk, mely segítségünkre lehet a levegő páratartalmának csökkentésében, s ezzel a penész megszüntetésében. A páramentesítő készülék használata roppant egyszerű. Csak beállítjuk a kívánt páratartalmat, és a páramentesítő automatikusan tartja ezt a páraszintet. Annyi dolgunk van vele, hogy a tartályt időnként kiürítjük.

Nem kell félnünk, hogy a készülék túlszárítja a levegőt, mivel a beállított érték elérése után az automatikusan lekapcsol. Ha a páratartalom ismét megemelkedik, akkor újraindul. A páramentesítő készülék frissíti a levegőt,a levegőszűrő megóvja a páramentesítőt a baktériumképződéstől és kiszűri a bolyhokat, a port, hajat és állatszőröket, így a párátlanítás nem csak a dohszagot szűnteti meg, hanem egyben tisztítja is a levegőt. A páramentesítő készülék használatával nem csak a penész okai szüntethetők meg, de alkalmas lehet falszárításra is, ha valami miatt vizessé vált a fal, valamint vizes ablakok esetén is nagy segítséget nyújt.

A párátlanítás a levegő nedvességtartalmát csökkenti, így az üveggel érintkező levegő már eleve kevesebb víztartalmú, vagyis a kicsapódás esélye is csökken. Ruhaszárításra is alkalmas lehet a készülék, a frissen ruhákból a párolgó vizet a páramentesítő készülék megköti, és összegyűjti, így a ruhák száradási ideje a lényegesen lecsökken, enyhítve a túl párás levegő okozta kellemetlen érzést.