Az allergia, legyen szó étel-, pollen- vagy egyéb túlérzékenységről, egyre gyakoribb jelenség hazánkban is. Százezrek életét keserítik meg az immunrendszert túlműködésre ingerlő anyagok. A szénanátha az egyik leggyakoribb allergiatípus. Azonban a különféle allergének egymás hatását tovább is erősíthetik. A parlagfű keresztallergia olyan elemek által is kiváltható, mint például a görögdinnye vagy az uborka.

 

Azonban nagyban csökkenthető az allergia által okozott kellemetlenség, ha a légtérben szálló elemek számát mérsékeljük. Különféle légtisztító készülékek segítségével ezt egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tehetjük meg. A parlagfű pollenjei számos más növénnyel együtt kivonhatóak a belső terek levegőjéből. Az alábbiakban tekintsük hát át, milyen berendezések állnak rendelkezésünkre ehhez.

 

Mit jelent a parlagfű keresztallergia?

 

A növények virágzását a mogyoró kezdi meg februárban, innen datáljuk évről évre a pollenszezon kezdetét. A legtöbb embenr számára azonban az őszi parlagfű szezonnal érkezik meg az allergia. Azonban nem csupán a parlagfű okozhat fokozott immunválaszt az arra érzékenyek számára. Minél erősebb az allergia, annál nagyobb eséllyel alakul ki parlagfű keresztallergia. 

 

A keresztallergia egy viszonylag ritka jelenség, azonban nem szabad elbagatellizálni. Ez azt jelenti, hogy a parlagfű pollenjéhez hasonló szerkezetű növények ugyancsak allergiás panaszokat okoznak. Ilyen növény a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom vagy az uborka. Azonban minél kevesebb parlagfű pollennel találkozik a szervezetünk, annál kevésbé fokozódik az érzékenységünk vele szemben. Ezt egy modern légtisztítóval könnyen elérhetjük.

 

Szűrővel működő légtisztító készülékek az egészségért

 

A kültéri levegőben szálló allergének ellen nem sokat tehetünk. Azonban a zárt helyiségekben egy korszerű légtisztítóval jelentősen csökkenthető a nemkívánatos elemek száma. A szűrőket évtizedek óta alkalmazzák nem csupán a levegő, de például a víz tisztításához is. Nem véletlen, hogy az új típusú légtisztítók között is szép számmal találunk szűrővel működő modelleket. A leghatékonyabbak ezek közül azok a légtisztítók, amelyekben többféle szűrőbetét került integrálásra.

 

Az előszűrők általában a nagyobb méretű szennyeződéseket, hajszálat, állatszőrt, porcicákat állítják meg. Az aktívszén-szűrővel megköthetjük a füstöt és a kellemetlen szagokat, ez nagyon hasznos dohányosok esetében. A HEPA-szűrők pedig az olyan mikroszkopikus szemcséket is képesek kivonni a légtérből, mint a pollenek. Így a légtisztító készülékek semlegesítik a zárt helyiségbe óhatatlanul bejutó allergéneket, mérsékelve a panaszainkat.

 

Hatékony a szilárd felületeken is az ózon

 

A szűrők mellett ugyancsak nagyon népszerű légtisztító technológia az ózon használata. Az ózon a természetben is megtalálható elem, amely három oxigénatomból áll. Két atom között erős kémiai kötés jött létre, azonban a harmadik oxigén instabilan kötődik a molekulához. Így, ha az bármilyen szilárd elemmel találkozik, leszakad és oxidálja azt. Ez az oka annak, hogy az ózon igencsak hatékony fertőtlenítő.

 

Ráadásul nem csupán a levegőben szálló elemeket semlegesíti. A padlón, a bútorokon és további felületeken megülő szennyeződések ellen is rendkívül hatékony. Webáruházunk termékei között is megtalálható az otthoni használatra készült ózongenerátor. Ennek segítségével az allergének száma is csökkenthető az allergia intenzitásával együtt.