A légtisztító berendezések fontos eleme az aktívszén-szűrő. A készülékekben elhelyezett aktívszén-szűrő cseréje időközönként elengedhetetlen ahhoz, hogy a légtisztító megfelelően működhessen, eredményesen végezze feladatát.

 

A légtisztító készülék használata bármely otthonban javasolt, hiszen segítségével csökkenthető a beltéri levegőben található szennyező anyagok és allergének mennyisége. Az aktívszén-szűrő hatására pedig a kellemetlen szagok, mérgező gázok és káros vegyi anyagok is kiszűrhetőek a levegőből.

 

Az aktívszén-szűrő cseréje a légtisztító élettartamának és hatékonyságának megőrzése érdekében fontos feladat. Nézzük részletesebben a légtisztító és a készülékben található aktívszén-szűrő működését.

 

A légtisztító berendezés működése

 

Korábbi blogcikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy vajon mire jó a légtisztító berendezés, miért alkalmazzuk otthonunkban. Az előnyeit tekintve ez az eszköz biztosíthatja, hogy a helyiség levegője vírus-, baktérium-, allergénmentes legyen. 

 

Saját és családunk egészsége a legfontosabb, így otthonunk levegőjének minőségére is oda kell figyelnünk. A beltéren alkalmazott légtisztító berendezések nagy segítséget jelentenek az allergiások számára, illetve mindazoknak, akik szmogos környéken élnek. A beltéri levegőben található szennyeződések mértéke az elmúlt években kiugróan megnőtt, így bármely helyiség megtisztítására szükség lehet. A láthatatlan, mikro méretű szennyeződések lassan rakódnak le a tüdőnkben, így alattomosan tesznek kárt szervezetünkben. 

 

Az aktívszén-szűrő használata

 

Az aktívszén-szűrő a légtisztító berendezések egyik eleme, mely olyan speciális anyag, ami képes eltávolítani a szagtalan gázokat, vegyi anyagokat és kellemetlen szagokat a levegőből. Akár egy szivacs, úgy gyűjti magába a szűrő a levegőből a káros anyagokat. Az oxigénnel kezelt faszén atomi szinten gátolja meg a szennyeződések útját. Mivel a szénszűrő teljes felületén megy végbe a folyamat, így egy idő után a szűrő cseréje elengedhetetlen.

 

A szénszűrő az olyan kellemetlen szagokkal is elbír, mint például a klór, rovarirtó szer vagy a dohányfüst. A más típusú szűrőkkel kiegészülő légtisztító berendezések maximálisan megszűrhetik otthonunk levegőjét, ezzel biztosítva az egészséges környezetet.

 

A különböző légtisztító berendezések eltérő típusú aktívszén-szűrővel rendelkeznek. Az általunk forgalmazott készülékekhez szűrők és tartozékok egyaránt beszerezhetőek. 

 

Az aktívszén-szűrő cseréje

 

Az elhasználódott aktívszén-szűrő kellemetlen szagú, így anélkül is érezhetővé válik, ha cserére szorul, hogy látványosan károsodna. Az aktívszén-szűrő cseréjére általában 3-6 havonta lehet szükség, de évenként mindenképpen érdemes új szűrőt helyezni a gépbe. Természetesen a csere időpontja attól is függ, hogy mennyire sűrűn használjuk a berendezést és milyen igénybevételnek van kitéve, azaz mekkora mennyiségű por, szennyeződés szűrését kell megoldania. 

 

A vonzás és megkötés elve alapján működő aktívszén-szűrő előtt még általában a berendezésekben előszűrők is segítik a levegő tisztítását. Ezek gyakori átmosása elengedhetetlen, hiszen ezáltal megnövelhetjük a szénszűrő élettartamát is. A szénszűrő cseréje során az új szénszűrő oldalára írhatjuk a napi dátumot, így egyszerű lesz nyomon követni a változást.


Az egészséges környezet kialakításához szükséges eszközök megtalálhatóak kínálatunkban, így a légtisztítók mellett páramentesítők és ózongenerátorok is beszerezhetőek áruházunkban.