A párásító berendezés enyhíti a száraz levegő okozta problémákat, legyen szó az allergiások életének könnyítéséről, a száraz levegő okozta légúti megbetegedések megelőzéséről vagy éppen meleg nyári napon a hőérzet csökkentéséről a lakásban.

 

A párásító nedvességet juttat a levegőbe, így a megfelelő páratartalom biztosítható a helyiségben. A készülék üzemeltetésekor a karbantartásra is fordítsunk elegendő időt. Ahhoz, hogy tökéletes párásító berendezést tudjuk otthonunkban működtetni, nézzük a legfontosabb tudnivalókat a készülékekről.

 

Párásítás fontossága

 

Az otthonunk páratartalma ideális esetben 40-60% közötti. A magas és az alacsony páratartalom egyaránt lehet kedvezőtlen az életkörülményeinkre nézve. A magas páratartalom a kórokozók, gombák és baktériumok kialakulásának táptalaja, mely megszüntetésére páramentesítő készüléket üzemelhetünk be.

 

A párásítás az alacsony páratartalmú helyiségekben szükséges, méghozzá azért, mert közvetlen hatással van szervezetünk működésére. A torokfájás, az orr-, szem- és bőrszárazság okozhat rengeteg kellemetlenséget, és a légúti megbetegedések kialakulása is gyakoribb. 

 

A kínálatunkban megtalálható WDH SA-6501 párásító berendezés 150 ml/óra kapacitással rendelkezik, mely 25 nm helyiség párásítására alkalmas. Mivel a készülék természetes módon végzi a párásítást, így a vízkő kialakulása nem következik be, ezáltal hosszú távon lesz hatékony a gép működése. A berendezésben lévő speciális párologtató membrán képes a vízfelületet megnövelni, így képes nagy teljesítményű párolgást eredményezni.

 

A párásító berendezés használata

 

Elmondhatjuk, hogy a párásító készülékek használata pofonegyszerű. A gazdaságosan működő berendezéseket a vízzel történő feltöltés után bekapcsolva, csak a párásítás intenzitását kell beállítani, nincs szükség egyéb paraméter megadására a hatékony párásításhoz.

 

Az átlátszó víztartályos modellek esetében könnyen megállapíthatjuk, hogy mikor szükséges utántölteni a berendezést, ezzel biztosítva szükség esetén a folyamatos működtetést. 

 

A karbantartás fontossága

 

A párásító berendezés karbantartása és tisztítása fontos feladata a tulajdonosnak. A gép belsejében lévő nedves környezet tökéletes melegágya a kórokozóknak, így egy elhanyagolt párásító több kárt okozhat, mint hasznot. A szennyezett szűrővel, belső víztartállyal működő készülék asztmában és allergiában szenvedők számára hatalmas problémát okozhat, de az egészséges szervezet is megérzi, hiszen influenzaszerű tüneteket észlelhetünk magunkon. Korábbi cikkeinkben már többször mutattunk rá a különböző páramentesítő és párásító készülékek egészségünkre gyakorolt hatására.

 

A párásító megfelelő tisztán tartásához használhatunk desztillált vagy ioncserélt vizet. Az átlagos párásító berendezésben a csapvízben lévő ásványi anyagok lerakódásokat, vízkövet okozhatnak, amely szintén a baktériumok elszaporodását eredményezheti. 

 

Érdemes gyakran cserélni a párásítóban található vizet. Ne hagyjuk napokig pangani a nem használt készülékben a vizet, hanem inkább töltsünk utána. Egyébként a gyártók javasolják, hogy három naponta fertőtlenítő folyadékkal vagy klórral öblítsük át a víztartályt. A párásító berendezés szűrőjének tisztán tartása szintén fontos feladat, valamint az időleges tárolás előtt mindig töröljük szárazra a gép belsejét is, elkerülve ezzel az állás közbeni penészesedést.

 

Amennyiben a párásító berendezések működésével kapcsolatban további kérdései merülnek fel, kollégáink várják megkeresését elérhetőségeinken.