A párásító berendezés enyhíti a száraz levegő okozta problémákat, legyen szó az allergiások életének könnyítéséről, a száraz levegő okozta légúti megbetegedések megelőzéséről vagy éppen meleg nyári napon a hőérzet csökkentéséről a lakásban.

 

A párásító nedvességet juttat a levegőbe, így a megfelelő páratartalom biztosítható a helyiségben. A készülék üzemeltetésekor a karbantartásra is fordítsunk elegendő időt. Ahhoz, hogy tökéletes párásító berendezést tudjuk otthonunkban működtetni, nézzük a legfontosabb tudnivalókat a készülékekről.

 

Párásítás fontossága

 

Az otthonunk páratartalma ideális esetben 40-60% közötti. A magas és az alacsony páratartalom egyaránt lehet kedvezőtlen az életkörülményeinkre nézve. A magas páratartalom a kórokozók, gombák és baktériumok kialakulásának táptalaja, mely megszüntetésére páramentesítő készüléket üzemelhetünk be.

 

A párásítás az alacsony páratartalmú helyiségekben szükséges, méghozzá azért, mert közvetlen hatással van szervezetünk működésére. A torokfájás, az orr-, szem- és bőrszárazság okozhat rengeteg kellemetlenséget, és a légúti megbetegedések kialakulása is gyakoribb. 

 

A kínálatunkban megtalálható WDH SA-6501 párásító berendezés 150 ml/óra kapacitással rendelkezik, mely 25 nm helyiség párásítására alkalmas. Mivel a készülék természetes módon végzi a párásítást, így a vízkő kialakulása nem következik be, ezáltal hosszú távon lesz hatékony a gép működése. A berendezésben lévő speciális párologtató membrán képes a vízfelületet megnövelni, így képes nagy teljesítményű párolgást eredményezni.

 

A párásító berendezés használata

 

Elmondhatjuk, hogy a párásító készülékek használata pofonegyszerű. A gazdaságosan működő berendezéseket a vízzel történő feltöltés után bekapcsolva, csak a párásítás intenzitását kell beállítani, nincs szükség egyéb paraméter megadására a hatékony párásításhoz.

 

Az átlátszó víztartályos modellek esetében könnyen megállapíthatjuk, hogy mikor szükséges utántölteni a berendezést, ezzel biztosítva szükség esetén a folyamatos működtetést. 

 

A karbantartás fontossága

 

A párásító berendezés karbantartása és tisztítása fontos feladata a tulajdonosnak. A gép belsejében lévő nedves környezet tökéletes melegágya a kórokozóknak, így egy elhanyagolt párásító több kárt okozhat, mint hasznot. A szennyezett szűrővel, belső víztartállyal működő készülék asztmában és allergiában szenvedők számára hatalmas problémát okozhat, de az egészséges szervezet is meghálálja a karbantartást. Korábbi cikkeinkben már többször mutattunk rá a különböző páramentesítő és párásító készülékek egészségünkre gyakorolt hatására.

 

A párásító megfelelő tisztán tartásához használhatunk desztillált vagy ioncserélt vizet. Az átlagos párásító berendezésben a csapvízben lévő ásványi anyagok lerakódásokat, vízkövet okozhatnak, amely szintén a baktériumok elszaporodását eredményezheti. 

 

Érdemes gyakran cserélni a párásítóban található vizet. Ne hagyjuk napokig pangani a nem használt készülékben a vizet.

Amennyiben a párásító berendezések működésével kapcsolatban további kérdései merülnek fel, kollégáink várják megkeresését elérhetőségeinken.